2016-08-05-grymma-goggles

Ett par sjyssta glajjor att placera över näsryggen samt i ett band runt skallen när man kör sin roadster eller hoj är givetvis aldrig fel. Här är några exemplar som kanske får dig att lätta på lädret. Eller rent av mecka ihop någonting själv av ett par gamla svetsglasögon? Ett par skyddsglasögon – eller det något sexigare namnet “goggles” som glajjorna heter på engelska – är både en frän och vettig accessoar. En humla i ögat gör nämligen ont. J-vligt ont.

* Halcyon har en rad olika modeller i sitt sortiment, som till exempel alla nummer i Mark-serien. Helrätta brittiska goggles med stil och klass, samt med anor från andravärldskriget. Funkar förstås extra bra tillsammans med coola bågar som BSA, Triumph eller Norton.

* Nannini och deras goggles Streetfighter är värda att lägga på minnet. Oavsett om du håller i ett styre på en svårt kustomiserad Lambretta eller Vespa. För Nannini är ju en italiensk gogglestillverkare. Spana även in deras Cruiser-modell.

* Hi Tek Designs är ett Londonbaserad företag som tillverkar handgjorda goggles i sann steampunk-anda. Många glajjor är nog främst att betrakta som regelrätta konstverk och mest lämpade som rekvisita i någon maskerad. Är du däremot på gång att tillverkade egna goggles finns det många designelement och mycket inspiration att hämta här.

* Léon Jeantet goggles är stilrena och lagom diskreta. Lär uppskattas av de som vill sticka ut precis lagom mycket.

* Climax blandar gamla och nya stilar i en väl avvägd mix. Deras gogglesmodeller ska du spana in.

* Willson är ett glasögonmärke som du kan dammsuga Ebay och andra auktionssajter efter. Ja, om du vill ha tidskorrekta glajjor som matchar din gamla motorcykel eller roadster. Företaget startades redan 1871 av Gile J. Willson och hans son Thomas A. Willson, och är en av de första optikerna som tillverkade just glajjor, skyddsglasögon och goggles. Det finns hur många fräna modeller som helst, det enda som krävs är stort tålamod för att hitta goggles som du gillar.

* GloFX har en klart spejsad goggleskatalog med många färgglada modeller. Inte för alla, men det är väl inte goggles heller för den delen.

* Mann&Co fokuserar lika mycket på komfort som design när de tillverklar sina goggles. Snyggt, sober, städat.

* Davida är tämligen kända för sina hjälmar, men gissa om de även har goggles i sitt sortiment. Korrekt. Passar främst de som väljer funktion före form, även om Davidas glajjor är allt annat än fula.

* Baruffaldi är en italiensk gogglestillverkare, och diggar du Abarth-trimmade Fiat, Lancia, Vesa, Cisitalia och Simca är detta märket för dig.

Share