Vridstyvt vanadium extra-stål i all ära, men vill vi inte ha ännu tuffare bits. Handen på hjärtat – hur många porösa bits har du inte genom tiderna pulvriserat till atomer?! Oavsett om de precis anlänt från Kinacontainern i hamnen, eller om det står Bacho på dem och de kostar 49 kronor styck.

Den amerikanska verktygstillverkaren Irwin (som startade sin verksamhet redan 1885) har plöjt ner lite stålar i sin forskningsavdelning och tagit fram nya bits som ska tål rejält tuffa tag.

Ett sätt att stärka bitsen har enligt Irwin varit att ändra tillverkningssättet. Tidigare frästes bitformerna fram ur gjutgodset, idag smids de istället.

En av fördelarna är att passformen mot till exemepel skruvskallar blir bättre, något som sänker slitage på så väl bit som skruvskalle. Påstår Irwin i alla fall.

Bland bitsen förekommer givetvis typerna philips, square recess (kvadrat) och torx. Enligt Irwin ska livslängden på bitsen vara 3 gånger längre än tidigare. Värt att köpa med sig några från statera när du åker dit nästa gång?!

bit

Share