De mest rabiata fackanslutna brukar göra allt för att stänga till min trut när jag för ämnet på tal.

Men faktum kvarstår – jag är en av de där kolsvarta fåren som tycker att lönesänkning under kristider kan vara en bra idé, och att föredra framför att kasta ut kunnig personal ur företagen.

Men det finns en fet förutsättning, och det är lönesänkningen gäller för alla yrkesgrupper i företaget, och under en tidsbegränsad period.

Nu har lastbilstillverkaren Scania genomfört just det. För alla i företaget, från vd till montörer vid bandet. Detta genom en arbetstidsreducering – de anställda ska jobba 80 procent men får 90 procent av sin lön.

Rätt bra deal.

Fast knappast för mellanchefer och vd, de får nog fortsätta jobba fulltid och mer därtill. I synnerhet som de brottas med en nästintill raderad vinst; 164 miljoner kronor under första kvartalet i år ska jämföras med 3,5 miljader under samma tidsperiod under 2008.

Min åsikt om lönesänkning kommer för övrigt från min tid som egen företagare, en nyttig period i livet. Där fick jag lära mig basala saker som att färre uppdrag vara lika med mindre pengar in till företaget.

Jepp, svårt att sparka sig själv, och då återstår bara en sak.

scania_l140.jpg

Share