Under den senaste veckan har jag hört och läst en del intressanta saker om den amerikanska bilbranschen. Det är ofrånkomligt för den som vistas i USA (för min del Florida), och är ett lika stort samtalsämne som Barack Obama om vilken alla också har en åsikt.

För det första så bidrar aktieaktivister och riskkapitalister till att bilföretaget utarmas eftersom de friserar sina balansräkningar genom att ta bort forskningen. Den åsikten kommer från flera personer jag har pratat med och lyssnat på, och det är förödande för de stora bilföretagen – se bara på General Motors.

För det andra så gör General Motors bara en besparingsåtgärd som rör tillverkningsprocessen om den innebär att bilföretaget kan spara 3 cent eller mer per tillverkad bil. Det tankesättet åtekommer med största sannolikhet inte hos Toyota, eller vilken annan asiatisk biltillverkare som helst, som förmodligen sparar pengar även om det bara handlar om en enda ynka cent. Orden kommer från en föredetta anställd på General Motors på flygplanet hem från Orlando, Florida. Han om någon borde veta.

För det tredje så kommer de amerikanska bilföretagen snart att åter börja be om nya pengar. Den första injektionen räcker inte långt enligt mitt resesällskap över Atlanten.

Hur framtiden ser ut för Detroit återstår att se. Till dess, läs Svenska Dagbladets intressanta artikel “Detroit tynar bort”.

http://www.svd.se/naringsliv/varlden/artikel_2366261.svd

detroit.jpg

Share