Tändstiften sitter på en Chevroletmotor om 350 cui / 5,7 liter med förgasare av typen Rochester Quadra Jet 4BBL.

  1. Titta hur tändstiften sitter. Min motor har exempelvis headers vilket gör demontering och montering av tändstift till en ganska besvärlig historia som kräver sina verktyg. Bäst erfarenhet har jag av en kort hylsa som ingår från en tändstiftsbytarsats från Clas Ohlson i kombination med en fast nyckel (16 milimeter).
  2. Ta loss tändkabeln på ett tändstift och demontera det. Om det inte lossnar, använd exempelvis 5-56 eller något annat rostlösande och smörjande medel. Var försiktig så du inte drar av tändstiftet!
  3. Om anledningen till tändstiftsbytet är rent underhåll och motorn går bra, notera tändstiftsmärke och temperaturområde och köp nya av samma sort och antal motorn använder (plus ett i reserv).
  4. Om motorn går bra kan du jämföra elektrodgapet på det nya och det gamla tändstiftet för varje cylinder så att de matchar. Det gör du med ett bladmått. I annat fall, konsultera en kunnig vän och/eller tändstiftstillverkaren.
  5. Byt nu varje tändstift var för sig, och se till att hålla reda på vilken tändkabel som ska sitta på vilket tändstift! Se också till att det är rent från grus och partiklar i tändstiftshålet innan montering.
  6. Kolla även hur tändstiften ser ut – du hittar bilder nedan. Är de sotiga går motorn för fett, är de vita går motorn för magert. I synnerhet vita tändstift kräver åtgärd (sök på internet efter information om hur).
  7. Tändstift är en typisk bildetalj som ska dras med momentnyckel. Om tändstiftet är för hårt draget kan du dra sönder tändstift och/eller gängorna. Ett för löst draget tändstift kan leda till läckage och överhettning. Det är dock inte alltid som du kommer åt med momentnyckel. Då dras (gäller bara för nya) tändstiftet i botten och sedan ytterligare 1/4 varv.
  8. När du har bytt alla tändstift, starta motorn och lyssna när den förhoppningsvis puttrar på fint.
  9. Osäker på om motorn tänder på alla cylindrar? Testa genom att spotta på fingret och känn om varje grenrör är rejält varmt. Ja är bra, nej är dåligt…
  10. Klar. Knäck en bärs, det har du gjort dig förtjänt av!

las_av_dina_tandstift_2.jpg

Share