Kvalitet, prisvärdhet och tillhörighet bestäms bland annat med hjälp av ljud. Provlyssna gärna skillnaden mellan att slå igen bildörren på en Mercedes SLK och Hyundai Atos om du tvivlar.

Ljuddesign är ett område på tillväxt. Det kan Arne Nykänen bekräfta, som precis har satt sin disputation i teknisk akustik (“Methods for Product Sound Design”) vid Luleå tekniska universitet.

Han kan allt om ljud.

Jag bollade i väg ett gäng mer eller mindre genomtänkta frågor om V8:or, motorer och just ljuddesign till Arne, som skickade tillbaka svaren med vändande post.

När började biltillverkarna med ljuddesign?
Det beror lite på vad man menar med ljuddesign. De har länge varit medvetna om ljudets betydelse för kvalitetsintrycket och har jobbat aktivt med att förändra och förbättra ljud, men det är först på de senaste åren man börjat designa ljud.

Vad signalerar ljudet av en V8?
Stor cylindervolym och många cylindrar ger ett ljud som vi lärt oss förknippa med kraft.

Ljud ger oss information om hur en produkt fungerar, eller hur?
Det är kanske inte så att man kan sluta sig till hur en konstruktion är gjord enbart utgående från ljudet, men vi är väldigt duktiga på att höra om något blir fel. Motorljud är ju periodiskt. Vi är känsliga för om denna periodicitet påverkas, om än väldigt lite. Om en förbränningsmotor inte tänder som den skall hör vi det direkt. Likaså vet vi att knackande ljud kommer sig av att saker slår hårt mot varandra. Sådant skall inte förekomma i en motor.

I framtiden tror du att vi kommer att ändra uppfattning om vad som menas med ett kraftfullt motorljud. Hur kommer det att låta då?
Elbilar och hybridbilar kommer inte att låta som vi är vana att bilar låter. En elmotor låter inte så mycket, men den är inte helt tyst. Jag tror att vi kommer att lära oss att höra skillnad mellan en stark och en svag elmotor. Det kommer att ge det starka elmotorljudet en exklusivitet.

Kommer ljudet av en V8 att bli omodernt?
Det är det väl redan idag? Jag tror inte att man förknippar V8 ljud med modern teknik idag. Det väcker väl snarare en känsla av nostalgi.

Share