Känner du igen dig?! Är ovanstående de två ord som allt oftare far genom skallen när du tittar ut genom fönstret i SL-bussen på väg till jobbet, när du åker förbi korvkiosken eller kanske handlar mjölk till kaffet på ICA Kvantum i Östersund?

Det gör i alla fall jag. Men istället för att känna mig som en dinosaurie jag brukar lika snabbt sopa bort orden och istället koncentrera mig på att hitta en förklaring.

Betydligt mer specifikt och för den här bloggen handlar det alltså om “Dagens biltrender: Vad är det för fel på ungjävlarna egentligen”?

tyskstuk.jpg

Du känner igen begreppen: hi-riser, tyskstuk och nu senast stance (den oinvige hittar en snabbgenomgång längst ner i blogginlägget).

Vi gubbar och gummor är snabba med att oja oss när vi ser vad ungarna hittar på med sina bilar.

Men hallå! Själva poängen är ju att vi inte ska förstå. Att vi ska förfasa oss. Tror du inte gammelmorfar ojade sig utav bara fan när vår pappa vägrade hatt och tog på sig en – håll i dig – vit t-shirt. Vilken revolt! Eller när mamma visade knäna under en väääldigt ekivok kjol som slutade vid knäna.

Eller… när päronen kapade upp en snorbillig t-ford och gjorde en hot rod av den. Tror du de förstod, russinen? Våra föräldrar är för övrigt lika oförstående inför de rat rods som vi skapar. Se rost som en customgrej? Fejkad rost, WTF??!

Så nu är det vår tur att inte fatta något. Eller efter vi funderat lite, förhoppningvis åtminstone fattat även om vi inte gillar vad vi sett.

En sak vill jag emellertid framföra: Jag är förbannat glad över att det finns ett stort bilintresse därute, hur det än ser ut.

Det här är hi-riser, tyskstuk, stance et al:

  • Hi-riser: Chevrolet Caprice är helt klart den vanligaste bilen som utsätts för detta, men Ford Crown Victoria, Mercury Grand Marquis och Lincoln Town Car får allt oftare sin släng av sleven. Det handlar om grym puts men framför allt JÄÄÄTTESTORA FÄLGAR OCH DÄCK. Minst 20”. Ju större desto bättre. Klart vanligast bland hiphopdiggande afroamerikaner, t.ex. i Florida. Däck och fälgar kostar flera årslöner. Beroende av vilken tidsålder bilarna kommer från kan hi-risers delas in i tre grupper: donk, box eller bubble. Donk är pre 1980, box är 1980 till 1990, och bubble är 1990 och framåt, grovt indelat. Det är inte ovanligt alls att hi-riserägarna även slänger på en uppsättning måsvingedörrar på sina skapelser.
  • Tyskstuk: Toksänkt tysk bil (Merca, BMW och VW är klart vanligast) med pyttesmå fälgar, typ 9-10 tum. Dessa fälgar sportar i sin tur åt skogen för smala däck vilket bidrar till att däcksidan får ett lutande utseende. Tänk _/ istället för |_|. Fälgarna är oftast av åttiotalssnitt, tänk guldiga eller silvriga BBS-diton som var superpoppis för 20 år sedan. Skärmbreddare är vanligt. Ska du vara extrem är det lika extrem negativ camber som gäller (hellaflush), gärna med takräcke plus packning. Ska du vara superextrem så slipar du av lacken på diverse karossdelar och låter det rosta. Det är helt ok att tyskstuka en 20-30 år gammal bil. Det är också vanligt att man sätter vinklade ögonlock på framlyktorna, eller monterar en specialtillverkad motorhuv som går ner över lyktorna, så bilen ser elak ut (böserblick). Den här customiseringen  – tyskstuk alltså – är väl annars den customisering som jag har minst svårt för, och i vissa fall till och med kan gilla om den inte är extrem och snyggt gjord. För övigt kan tyskstuk nästan sägas vara motsvarigheten till hi-riser.
  • Stance: Stance står för hur en bil “sitter”, alltså bilkarossens förhållande mot marken (typ lååågt), vilket inkluderar ingrepp på däck, fjädring och övriga chassidelar. Stance är också ett samlingsbregrepp. Tysktuk kan betraktas som en version eller variant av stance, men med många detaljer. Och heltyskt förstås. Hellaflush, VIP och JDM är mer eller mindre tre andra varianter. Hellaflush är extremt negativ chamber, vilket används både av tyskstukfanatiker och andra. VIP är en stance:ad, låg lyxbil. JDM är som tyskstuk fast japanska bilar och bildelar. Står för Japanese Domestic Market, det vill säga det blir JDM först utanför Japan. Du kan customisera en jänkare stance, hellaflush eller VIP, men inte tyskstuk eller JDM.

Sammanfattningvis så kan det konstateras att inget av ovanstående egentligen är särskilt nytt och att alla dessa bilar ser ut som hämtade från en tecknad serie. Men det gör ju även en snygg jänkebil från 50- till 70-talet. Så du kan sluta förfasa dig nu… 😉

Share