Produktionen av varor har för länge sedan flyttat österut. Poängen är bland annat lägre inköpspriser för slutkunden, och bibehållen vinst för företagen.

Påstår man alltså.

Själv vet jag varken ut eller in. Produkterna är inte alltid billiga, och då kvaliteten är icke-existerande så återstår främst “Bibehållen vinst för företagen”. Frågan är på vems bekostnad.

Att jag i november 2016 ska få en bromstrumma som ser ut så här (se ovan/nedan) är inget annat än skandal. Skam på torra land, och allt det där. För leverantörer, återförsäljare, tillverkare och framför allt miljön. Vad kostar det liksom att frakta en defekt bromstrumma över halva jordklotet, helt i onödan?!

Har man ingen som helst kvalitetsprocess på vissa kinesiska företag? En enkel avsyning hade med lätthet gjort att detta metallskrot gått direkt tillbaka till ugnen för omgjutning.

Kolla på trumman. Varför har man svarvat av en bit av den? Det är för mig en gåta. Och som om detta inte var nog så är trumman så skev att den liknar bokstaven “O” snarare än en cirkel.

Jag blev med en gång extremt misstänksam när jag såg att gods var bortsvarvat på ena sidan. Särskilt när materialet var borttagen på motsatt sida mot vikten.

Så jag satte upp trumman i däckbalanseringsmaskinen i mekgaraget. Som höll på att skaka sönder…

Trumman har alltså tillverkats i Kina. Lyckats klara sig igenom någon form av kvalitetskontroll där och sedan åkt båt till USA (förmodar jag). Där har den än en gäng tagit sig igenom en kvalitetskontroll. Sedan har den sålts vidare till Sverige. Där har trumman ytterligare en gång – på något oförklarligt sätt – lyckats smitta förbi en inspektion.

För att landa hos mig. För att sedan omgående hamna i metallåtervinningen. För jag antar att företaget som sålde skiten till mig inte vill ha tillbaka trumman. Om så är fallet så blir det ytterligare minst en resa för trumman…

Snacka om bortkastad tid och lika bortkastade energi.

PS. Numera brukar jag sällan skriva svavelosande inlägg om produkters bristande kvalitet. Jag varken orkar eller hinner. Men jag lägger en del tid på att reklamera usla produkter. Gör det du också. Till slut borde företaget fatta att kass kvalitet inte lönar sig. DS.

img_6835

Så mycket gods är avhyvlat från trumman att den stansade texten delvis är borta.

img_6838

Jämför kantbredden där vikten sitter med den diametralt motsatta sidan (180 grader). Vackert va…

 

Share