Hm.

Det var inte länge sedan jag avyttrade Vespan. Rödqvarnan är sedan länge såld och saknad, den med.

Hm.

Häromdagen undrade hiss-Larsa i mekgaraget om någon var intresserad av en cykel. Han höll på att städa sin mekplats och där stod den… en gammal Biltema Yosemite Cruiser i gott skick.

Jag talar förstås om de där kraftigt Schwinn-inspirerade cruisinghojarna som sålde rätt bra under tiotalet år från millennieskiftet och framåt, men som nu tycks gått ur produktion (Biltema har fortfarande cruisers, men de ser annorlunda ut).

Ett par hundra skulle han ha, hiss-Larsa. Det blev handslag direkt.

Det ska vara billigt att handla fordon!

Nu hägrar en påhängsmotor från Sandelco Speed Shop. Alternativt börjar jakten på förstapriset i Darwin Awards. Det vill säga inköp av en större motor uppåt 100 kubik…

Kanske minns du mitt besök hos Jonny, medlem i Wisby 2-takt, under Soppatorsk 2015?! Det gör i alla fall jag. Väldigt väl.

Han äger en Yosemite Cruiser som han byggt en riktig moppebastard av. En tvåhjuling konstruerad för i princip noll och ingenting i reda pengar. Ja, bortsett några hundringar som är nedlagda på ett bra parkeringsstöd och en backspegel.

Resten av hojen består av grejer som Jonny fått, sparat, hittat, lånat eller gjort själv.

Varför är den då så rolig? För att moppen förstås bryter mot alla skrivna och oskrivna regler för hur man får bygga ett fordon i vår del av hobbyn.

Här finns en otrolig skaparglädje och oblyghet som gör mig både varm om hjärtat och extremt inspirerad. Man kan liksom se hur roligt Jonny haft när han skapat. Inte en nykter sekund i den kreativa processen.

Så vad är det då vi ser när vi tittar på White Lightning som Jonny döpt moppen till?! Jo, ett fantastiskt bygge som bland annat består av redan omskrivna Biltemacykelram (har redan gått av en gång vid ett hopp), Fifan-motor (eller Lifan som det kinesiska företaget egentligen heter), sökarlykta från en Buick 38:a, jockey shift och ett militärt bensinkrus som soppatank.

Helt underbart!

PS. Skönt att ha ett projekt till. Jag som inte har något för mig om dagarna… Samtidigt passar tvåhjulingen rätt bra in i familjesituationen just nu, precis som Volaren. Detta då en av döttrarna precis lärt sig cykla och älskar det, och den andra är på god väg att lyckas!

Inspiration!

Share