Eller?

Mitt I-tidningarna rapporterar att åklagaren Anna Stråth nu aktivt arbetar för en ny metod att stävja illegal streetracing. Detta sedan företeelsen växt till sig rejält de senaste åren. Särskilt i Stockholm med omnejd körs det varje helg under hela sommaren.

Tanken är kortfattat att bilar ska kunna tas i beslag och sedan förverkas även om föraren inte fångas in i anslutning till streetracet/en.

Om rättsfallet som nu är aktuellt – med en beslagtagen Ford Mustang från race i somras – blir prejudicerande så kommer detta med all säkerhet att påverka streetracing-scenen rejält. Frågan är dock om antalet bilar som kör blir färre, eller om enbart mängden pengarna folk plöjer ner på sina bilar sjunker?

Risken blir således att problemet (om man ser streetracingen som ett sådant) kvarstår i exakt samma omfattning som tidigare.

Sedan tillkommer en rad frågetecken till detta. Det största förklaras bäst genom följande scenario:

Person A kör illegala streetrace en natt. Allt filmas och läggs ut på internet, men polisen hinner inte fånga förare/bil vid det aktuella tillfället. Polisen hittar dock materialet på webben några dagar senare, men då har person A sålt bilen till person B. Kan/ska då bilen förverkas?

Rättssäkerhet framstår inte som helt intakt här, om du frågar mig…

PS. Mustangen på bild har inget med innehållet i detta blogginlägg eller rättsfallet att göra. DS.

 

 

 

Share