Har under den senaste månaden suttit och jagat en bruksbil att använda då jag och sambon blir utan tjänstebil när hon är mammaledig. Kraven har varit max 25 000 kronor, förhoppningsvis inga stora reparationskostnader runt hörnet och stor nog för att ta emot två vuxna, ett barn, barnvagn och diverse väskor. Samt att den ska behålla sitt värde under de 9-10 månader vi kommer att äga den.

Någonstans börjar jag ruttna på alla ogenomtänkta Blocketannonser. Borde inte termen lågmilare reserveras för de fordon som gått få mil, och inte ha särskilt mycket med ålder på bilen att göra?! Vi pratar ju trots allt om mekaniskt slitage här, något som blir allt mer omfattande ju fler mil bilen körs. Bara för att bilen körts ynka 500 mil per år gör inte en bil med årgång 1990/10 000 mil till en lågmilare. 10 000 mil är en hel del, i många fall en tredjedel av bilens livslängd. Om den sköts väl, vill säga!

Samma sak gäller för en bil från år 2 000 med 7 500 mil på mätaren. Oavsett om du kan förvänta dig det ungerför det dubbla så är 7 500 mil att likställa med en hel del mekaniskt slitage.

Var sedan gränsen för en lågmilare går är svårt att avgöra. Och ganska ointressant eftersom skötsel och omtanke är minst lika viktigt (om inte viktigare) vilket inkluderar vilka delar som byts, lagats eller servats.

Vad tycker du?

lagmilare.jpg

Share