Filmvärlden kryllar av rullar som innehåller en uppsjö snabba och coola bilar. Så har det sett ut i snart 100 år. Ofta är alltså de tillfällen när motorreportrar skrivit artiklar om dessa filmer. Listan dem på ett eller annat sätt. Den här bloggägaren är som bekant inget undantag

En genre som däremot inte fått lika mycket uppmärksamhet är de filmer där motorcyklar spelar en stor eller avgörande roll. Räkna upp tio filmer där huvudpersonen kör motorcykel. Inga större problem, eller hur. Kan du även räkna upp tio filmer där mc:n spelar en större roll än att bara vara ett transportmedel mellan punkt A och B? Lite klurigare va.

Nu ska vi ändra på det. Efter att du läst denna artikel kan du stoltsera med bättre koll. Mycket nöje!

On Any Sunday

MC-betyg: 6/10
Filmbetyg: 9/10
År: 1971

Här har du en av världens bästa dokumentärfilmer om att motorcykelracing. Alla tänkbara tävlingsformer, filmade i brytpunkten 60- och 70-tal, finns representerade. Motorcross, isracing, Baja 1000, dragbikes… Allt till tonerna av hurtig, tidstypisk musik och en allt annat än överentusiastisk speaker som drar ner mungiporna med sin fnösktorra men intressanta saklighet.

On Any Sunday försöker fånga in svaret på frågan “Varför tävlar folk med motorcyklar?”, och lyckas väl med det. Antalet svar är nämligen lika många som det finns tävlande… och alla människor är lika passionerade, var och en på sitt sätt!

Steve McQueen är för övrigt med både här och där. Riktigt kul för alla oss som diggar stenansiktet med de blå ögonen.

Missa för övrigt inte regissören Bruce Brown andra storfilm: Surfdokumentären The Endless Summer. Lika magiskt den!

Sade jag att filmen naturligtvis ska införskaffas och ställas i hyllan, men också går att se på Youtube? Off you go!

Dust to Glory

MC-betyg: 2/10
Filmbetyg: 7/10
År: 2005

Gillar du att köra off road? Se gruset spruta åt alla håll runt däck och skärmar? Ja, då är dokumentärfilmen Dust to Glory helt klart din grej. Å i ärlighetens namn, vem diggar inte att köra brett i grus?!?

Dust to Glory handlar främst om tävlingen Baja 1000 i Mexiko, som körts av en herrans massa olika människor. Som framlidne Mickey Thompson till exempel.

Dust to Glory är en särling i den här artikeln, men en väldigt bra film. Så bara för att rullen inte är till brädden fylld med H-D, trajjor och Indian-bågar är den inte dålig. Dust to Glory är fortfarande fylld med action, äkta känslor och sköna människor som vet vad det kostar att tävla med fordon.

Filmen tar för övrigt upp dödsfall bland åskådare på motortävlingar, och det på ett bra sätt. Det hör till ovanligheterna att filmer gör det, men ämnet är ack så viktigt. Håll er undan från banan, ffs!

Choppertown: The Sinners

MC-betyg: 9/10
Filmbetyg: 7/10
År: 2005

Kutty Noteboom och de andra i The Sinners mekar bil och mc. Har det trevligt. Dricker öl. Eldar däck. Hänger. Mekar.

Filmen Choppertown: The Sinners har nästan 10 år på nacken, men det känns som om den spelades in i går. Det är samma motorcyklar som är föremål för vårt intresse idag som 2005. Samma oförstående människor (inför hobbyn) och samma planlösa cruising bara för att det är kul att köra båge.

Choppertown: The Sinners ska ses av alla som diggar motorcyklar. Det är väl investerad tid. Och precis som någon skön snubbe konstaterade: Det här är så befriande långt från Orange County Choppers som man kan komma.

Gillar du dessutom den här filmen så diggar du förmodligen Brittown (cafe racers) och The Harbortown Bobber (bobbers) också. Scott Di Lalla är regissören bakom alla tre.

Brittown

MC-betyg: 6/10
Filmbetyg: 7/10
År: 2008

Gillar du Triumph, Norton och BSA?

Gillar du cafe racers?

Ja, då är Brittown en film för dig.

Rullen består av många och långa kärleksförklaringar till brittiska motorcyklar. Det mekas, snackas skit och körs bågar. I handen har du en mörk pint, och sedan är det trivselfaktor hela vägen hem till Meatball och de andras garage.

Det är för övrigt delar av gänget bakom filmen Choppertown som står för regi och produktion. Så du vet vad du får. Det vill säga äkta känslor för tvåhjulingar och gott om bra och ösig musik vid sidan av ljudet av rytande bågar.

The Glory Stompers

MC-betyg: 7/10
Filmbetyg: 5/10
År: 1967

The Glory Stomper är ytterligare en av många föregångare till Easy Rider, men som aldrig blev en lika stor publiksuccé. Det beror givetvis på skådespelarinsatserna, som minst sagt är varierande om jag uttrycker mig så.

En som alltid levererade var dock Dennis Hopper, salig i åminnelse. Är det någon som årtionde efter årtionde fixade att spela allt mellan halvtrevlig till fullständigt osympatisk så var det han. Han gör Chino i denna film, upplysningsvis, för det tar ett tag innan tittaren känner igen Hopper…

Miljöskildringen? Magisk. Både vad gäller bågar, kläder och musik.

Handligen? Pja. Går du igång på en köttig Mickey Spillane-roman lär du digga den här filmen också. The Glory Stompers är hårdkokt och lättuggad på samma gång.

Revenge Run III

MC-betyg: 8/10
Filmbetyg: 5/10
År: 2012

Revenge Run III är en skön independetrulle du kan se på nätet, och som handlar om – tada: köra båge i allmänhet och körningen Revenge Run III i synnerhet.

Folk har kul, kör mc, dricker öl, snackar om livets nödtorft. Eftersom det är amerikansk östkust vi pratar om här så blir det förstås Flogging Molly och Dropkick Murphys i högtalarna.

Det är Malvista Productions och Daniel Thomas som står för regi, filmande och allt annat. Givetvis är filmen listigt sponsrad.

Jaja. Vem bryr sig. När de fattar tag om styret och kör över Bonner Bridges snudd på vita cement på väg ut mot Ocracoke Island vill jag bara säga upp mig från jobbet och dra.

För som regissören Daniel Thomas själv säger det:

“If you’ve never experienced blazing down a narrow island 90 miles from land, ocean on either side of you and riding in a pack of 100 or so choppers, then I truly feel sorry for you. As far as feelings go, it’s a pretty good one.”

Det finns saker kvar att göra innan jag dör.

Angels Hard as They Come

MC-betyg: 6/10
Filmbetyg: 4/10
År: 1971

Handling: Skitiga och skäggiga lurkar på motorcyklar super, knarkar och lever rövare tillsammans med hippies i en gammal övergiven håla. Och kommer på att mc-gäng och hippies inte fungerar så bra ihop. Det är vad Angels Hard as They Come går ut på.

Jag har sett många betydligt roligare exploitationrullar, men den här fungerar absolut en regnig söndag. Rätt kul att se en av Hollywoods stökigare skådisar – Gary Busey – göra en av sina tidigaste roller.

Rent MC-mässigt då? Några skönt stukade pannor får vi allt njuta av, liksom en stilig Triumph Bonneville. Det är choppers som gäller, med höga sissys och fishtails.

Jepp. Bågarna är den här filmens höjdpunkt, både visuellt och i dialogen. Det är väldigt underhållande när en av mc-killarna snackar om sin H-D i termer som “This is a precision machine. It burns only the finest fuel. Can you dig it?!”.

The Wild Angels

MC-betyg: 6/10
Filmbetyg: 5/10
År: 1966

Det här är en av Peter Fondas första filmer innan han slog igenom i Easy Rider några år senare.

Filmen handlar om våld, våldtäkter, mord, ond bråd död och andra otrevligheter. Precis som en rå explotationfilm ska innehålla.

The Wild Angels är helt klart en av de bättre i genren från 60-talet, och vinner mycket på balla bågar, salta snubbar, coola kläder och äkta miljöskildringar. Och så Nancy Sinatra, förstås.

Scorpio Rising

MC-betyg: 5/10
Filmbetyg: 8/10
År: 1964

Här är filmen för dig som har sett det mesta, men ändå inte är mätt. Ja, för att se Scorpio Rising behöver man inte ha några problem med att tänka i breda tankebanor.

I filmen avhandlas allt mellan krom, bögnazism (!), motorcyklar, läder, olja, alla tänkbara former av sexualitet, populärkulturella fenomen och religion. Detta under en och samma intensiva halvtimme och till tonerna av enastående band och musiker som Bobby Vinton, Elvis Presley (“(You’re the) Devil in Disguise” förstås!), Martha Reeves and the Vandellas, The Crystals, Ray Charles, The Shangri-Las…

Scorpio Rising är inspelad 2014 och… Näe. Fan heller. Den är släpptes för 50 år sedan, 1964, men hade lika gärna kunna vara inspelad 2014. Rullen är som en enda lång musikvideo långt innan musikvideon var uppfunnen. Lysande!

Kenneth Anger alster är absolut inget för den lättkränkte eller sinnessvage. Kom inte till mig och gnäll om du sett filmen och är upprörd, ty du är härmed varnad.

Psst: Gillar Du David Lynch så gillar du den här rullen, ty herr Lynch filmer och tv-serier skvallrar om att han lär ha gluttat en del på Scorpio Rising…

The Place Beyond the Pines

MC-betyg: 3/10
Filmbetyg: 8/10
År: 2012

Alla vi som har sett Ryan Gosling i filmen Drive förstår att han är 2000-talets Marlon Brando. Stenhård och skör på en och samma gång.

Faktum är att Drive och The Place Beyond the Pines har nästan samma story om vi ser till att Ryan Gosling spelar huvudrollen i båda filmerna, att han också är stuntman i filmerna och vid sidan av det yrket är involverad i grova rån för att dryga ut kassan.

Men där motiven kan tyckas grumliga i Drive så är de desto tydligare i The Place Beyond the Pines. Luke, som spelas av Gosling, försöker nämligen att få ihop till tak över huvudet för sin käresta och deras nyfödda barn.

Ja, och pengarna kommer alltså främst från direktuttag på banken medelst pistol.

The Place Beyond the Pines är en gripande historia du måste se. Och du: “If you ride like lightning, you’re gonna crash like thunder”.

12 O’Clock Boys

MC-betyg: 2/10
Filmbetyg: 7/10
År: 2013

Det spelar ingen roll om din hud är ljus- eller mörkbrun, grön eller blå med små röda prickar. Reglerna ser likadana ut när du söker bekräftelse och tillhörighet. Vilket mc-gäng ger, förträdelsevis till unga män. Oavsett om de kör H-D eller motorcross-bågar.

12 O’Clock Boys – en dokumentärfilm – bjuder alltså inte på särskilt coola motorcyklar, men definitivt en intressant och väldigt ärlig berättelse.

Filmen handlar om Pug, en ung kille på 13 år, som mer än gärna vill gå med i mc-gänget 12 O’Clock Boys i Baltimore. Jag kan förstå varför. I en annan tid och i en annan människas kropp hade jag garanterat delat Pugs brinnande vilja att vara någon.

12 O’Clock Boys ger inga svar, men sätter definitivt igång tittarnas hjärnor. Det räcker mycket långt.

Plus att du aldrig tidigare har sett fetare, galnare och mer respektlös bakhjulsåka än det galningarna i 12 O’Clock Boys producerar…

Stone

MC-betyg: 5/10
Filmbetyg: 4/10
År: 1974

1974 var året då denna australienska film om den infiltrerande polisen Stone gick upp på världens biografer. Sedan dessa har 40 år förflutit, vilket man blir varse när man ser den här filmen.

Humor och känsla har den dock gott om, om man väljer att tolka filmen på det sättet. Vilket är en fördel…

Motorcykelgäng på Norton Commander och Triumph Bonneville är vad du får när du ser Stone. Inte fy skam!

Hell Ride

MC-betyg: 7/10
Filmbetyg: 7/10
År: 2008

Det är Larry Bishop som skrivit manus så väl som regisserat Hell Ride, men en av producenterna heter Quentin Tarantino. Och det märks. Gillar du hans filmer gillar du även Hell Ride. Tänk Sergio Leone som leker med moderna järnhästar (och då snackar jag inte om lokomotiv).

Det här är explotationfilm á la 2000-talet med erotik, tonvis med ökendamm, mycket pang-pang, coola smeknamn (The Deuce, Ape-Shit, Goody Two Shoes, Bob the Bum, Eddie Zero…) och skådisar som Dennis Hopper, Michael Madsen och Vinnie Jones.

Näe, du behöver inte läsa på filmens baksida. Det är bara trycka på play och hänga med på en skitig resa med mycket action och en finurlig dialog.

Stone Cold : Cinema 1-Sheet Poster

Stone Cold

MC-betyg: 4/10
Filmbetyg: 4/10
År: 1991

Stone Cold? Well, redan titeln skvallrar om att detta är en skön kvarleva från 80-talet.

Diggar du ostigheten hos Sly Stallones Cobra så diggar du den här filmen. Faktum är att båda rullarna börjar med ett rån i ett snabbköp. Många “Son of a bitch” blir det. Till ingen nytta.

Gillar du actionfilm och amerikanska motorcyklar är Stone Cold alltså en film du ska ha sett. Om inte annat för att (anti)hjältens är bästa polare med en stor jävla ödla… Man kan inte missa målet med den konfigurationen. Titta bara på Clintanrullen Every Which Way but Loose! Att ha sköna djur som polare rockar.

Electra Glide in Blue

MC-betyg: 4/10
Filmbetyg: 7/10
År: 1973

Till skillnad från många andra mc-rullar är detta en film som har poliser i huvudrollen. Känns befriande i kontrast till de mc-gäng som normalt befolkar alla filmer som har ett högt antal motorcyklar med i handlingen. Electra Glide in Blue är också en skön motpol till alla ligga runt, kröka till du somnar och slås med motorcykelkedjor-rullar som befolkar denna artikel.

Alltså, inget fel med filmer där folk lever rövade, men omväxling förnöjer som bekant. Hjärtat ska ha sitt, så också hjärnan.

Somnar du och kör omkull över ord som existentialism är detta dock ingen film för dig. Men de av oss som bara gasar oss genom livet under 90 procent av den vakna tiden och ägnar resten av dagen åt att fundera över vilket håll vi är på väg åt samt varför, är Electra Glide in Blue ett utmärkt filmval.

The World’s Fastest Indian

MC-betyg: 9/10
Filmbetyg: 10/10
År: 2005

Jag är extremt restriktiv med att dela ut högsta betyg när jag recenserar. Men The World’s Fastest Indian (titeln syftar på mc-märket) är värd 10 av 10. Faktum är att den faktiskt snudd på är värd 11 av 10.

Filmen är en klassiker som har allt: en gripande historia, racing på Bonneville Salt Flats, en rapp dialog och skådespeleri i världsklass.

På tal om det senare så innehas huvudrollen av Anthony Hopkins. Ingen kan spela både en spjuver och tryggheten själv i en och samma person så bra som herr Hopkins. Han är den där tokiga farfarn eller morfarn som vi som små (och stora) drömmer om att ha.

Och så det bästa av allt: Filmen är baserad på en sann historia, den om Burt Munros härliga tokigheter.

Den här rullen är så mycket mer än “bara en motorcykelfilm”. The World’s Fastest Indian tilltalar de flesta, även de som normalt inte diggar bilar och motorcyklar. Det här är en film för alla: Mormor, mamma och dotter. Morfar, pappa och son.

Mer ska jag inte berätta. Hyr, köp eller stjäl filmen. NU!

Easy Rider

MC-betyg: 8/10
Filmbetyg: 10/10
År: 1969

OK. Jag ska dela ut ett toppbetyg till denna gång. Men så går det också till århundradets mc-film: Easy Rider. Den fina kritiken är knappast en ögonbrynshöjare, eller hur. En mer klassisk mc-rulle står inte att finna. Och du har givetvis redan sett den.

Men ingen guide till motorcykelfilmernas mullrande värld kan vara utan Easy Rider. Rullen har en lika given plats här som i filmhistorien, och den tål att ses och ses om många, många gånger.

Handlingen? Tre killar på marginalen kör båge, knarkar och struntar i samhällets konventioner. Allt detta kommer givetvis med en fet prislapp, men den är värd att betala. För alternativet är mångt mycket dyrare. Easy Rider är en episk road movie alldeles oavsett om du själv vill genomföra en likadan medelst mc eller bil eller låta bli. Men filmen vänder sig inte till alla, bara de som vågar satsa på det de tror på.

Slutet? “All he wanted, was to be free, And that’s the way, it turned out to be.”

The Wild One

MC-betyg: 9/10
Filmbetyg: 9/10
År: 1953

“Everybody always going someplace. Crazy, excited. Always taking a lot of vitamin pills, drinking. Overstimulated. Jumping around. Ought to arrest the lot of them. Call the militia.”

“Vild ungdom” hette den här rullen på svenska. Kanske en av de mer lyckade titelöversättningarna på 50-talet. För det är vad filmen The Wild One handlar om. Ungas utforskande av omgivningen och alla synliga och osynliga gränser.

The Wild One gavs ut 1953, många årtioenden innan internet, diagnoser som ADHD och strax efter televisiones genombrott i USA. Wikipedia? Glöm det. Filmen släpptes i en tid då fantasin fortfarande räknades som en av människors största tillgångar.

Det märks. Det märks i dialogen där det osagda är mer värt än det som sägs. När swish (mobilapp) inte är lösningen på problemet, när nöden är uppfinningarnas moder.

Det enda som skiljer igår från idag är kunskapen om hur vår värld är beskaffad, och hur vi därmed ska hantera den.

Annars är det mesta sig likt.

Se The Wild One om du inte redan gjort det. För är det en rulle om mc-gäng som du ska se så är det denna. Det odödliga originalet. Du kommer att bli rikare, men inte på pengar.

Every Which Way But Loose

MC-betyg: 6/10
Filmbetyg: 7/10
År: 1978

Clint Eastwood i en komedi? Du skojar?

Näe. Och rolig är han också!

Filmen handlar kort och gott om diversearbetaren Philo och hans håriga apa Clyde. Då och då slås Philo för pengar, och då och då klår han upp medlemmarna i mc-gänget Black Widows.

Det är ungefär det som händer, till ljudet av en kort och rapp dialog. Men det räcker långt.

Filmen är inspelad under den senare delen av 70-talet, så räkna med gott om sköna bilar här och var!

Harley Davidson And The Marlboro Man

MC-betyg: 3/10
Filmbetyg: 5/10
År: 1991

Elstart? Bah. Inte så coolt. Mickey Rourke? Ju mer nergången och dekadent, desto mer trovärdig. Och cool.

Harley Davidson And The Marlboro Man är en film med sisådär 25 år på nacken, men som trots att den spelades in på 90-talet fortfarande känns lite angelägen. Ja, den var tuff som satan när den kom, har åldrats med viss värdighet och är fortfarande sevärd idag.

Allt börjar med att vi som tittare får se en av huvudrollsinnehavarna (spelad av redan nämnda Rourke) strunta i att fira nyår. Istället drar han iväg från alla fyrverkerier och rakt ut i öknen. Förbi tunga industrier där han absolut inte stannar för att knega i blåställ. Nej, nej. Här har vi en kille som skiter i det konventionella samhället.

Gott så, även om det blir snudd på lite fånigt med alla STORA penseldrag. Klyschorna från årtioende före 90-talet står även de som spön i backen, vilket har ett visst underhållningsvärde ur ett historiskt perspektiv.

Harley Davidson And The Marlboro Man är en skön actionrulle med finess och knorr. Ska ses, men förvänta dig inte ett innehåll som drar ner några applådåskor.

Inte ens när sidekicken Don Johnson skojar till det i en av sina sista vettiga roller i karriären. Herr Johnson ska dock ha kredd för att han kan köra båge iförd cowboyhatt. Det är coolt om något.

Hells Angels On Wheels

MC-betyg: 7/10
Filmbetyg: 5/10
År: 1967

Vad får du om du blandar barslagsmål av episka mått, en hel del mc-åkning i sköna Kalifornien-miljöer, en ung Jack Nicholson i högform och rätt så skapligt skådespeleri?

Hells Angels On Wheels förstås. En film att kontra med när polaren (förvisso med all rätt) talar sig varm om Easy Riders förträfflighet.

Inspelad 1967 är filmen är ett bra och intressant tidsdokument (Sonny Barger konsulterades för övrigt för att få till detaljerna) från en svunnen era. Dessutom är detta garanterat en film som inspirerat många filmskapare från 70-talet och fram till idag.

Se och lär, blir mitt omdöme. Särskilt det oförargliga buset i början när mc-gänget rullar in i Oakland. Så kan man roa sig! Och så stuket på hojarna, förstås.

Closer To the Edge

MC-betyg: 2/10
Filmbetyg: 8/10
År: 2011

Säg Isle of Man TT och alla som har det minsta intresse för motorfordon kommer att veta vad du talar om.

Ja. en av de dödligaste motorcykeltävlingarna i världen, förstås. På en av de mest intensiva och krävande banorna.

Det är den tävlingen som denna film handlar om.

Closer To the Edge är en dokumentärfilm om alla de som tar sitt intresse för tvåhjulingar till den allra sista och högsta nivån. Och vad det kostar. Och om det är värt det.

Varför Isle of Man TT kallas en av de dödligaste loppen? För att 242 personer hittills omkommit under träning och tävling. Då förstår du hur oddset ser ut och hur dedikerad du måste vara som vinnarskalle för att ro hem första pris i tävlingen.

Resten lämnar jag över till Closer To the Edge att redogöra för. Du kommer inte att bli besviken.

Faktaruta

  • Sugen på fler filmer? Här är några filmer som säkert är intressanta beroende på vad för typ av rullar du gillar: Wild Hogs, Akira, The Savage Seven, Motorpsycho, Evel Knievel, The Motorcycle Diaries, Born Losers, The Harbortown Bobber…
  • Missa inte den tämligen intressanta och underhållande BBC-produktionen om Hells Angels etablering i England och London i början av 70-talet som sändes i brittisk tv den 21 april 1973. En dokumentärfilm blir inte ärligare än så här. Finns på Youtube och du hittar den genom att söka på “Hells Angels London 1973” eller klicka på denna länk.
  • För typ fyra år sedan knåpade jag ihop en bilfilmsspecial för Gasoline Magazine. Den återfinns i nummer #03, 2013. Om du är sugen på fyrhjulingar också.
Share