Det finns en uppsjö tv-serier med fokus på bilar numera. För att hålla koll på dem alla och vad de handlar om har jag gjort en lista. Mycket nöje!

 1. Wrecks To Riches: Vad: Custombyggaren Barry White köper fordon för en struntsumma och bygger om dem till tokfeta muskelbilar under en tidsperiod om max fyra veckor. Sedan säljs de på auktion. Kritik: Väl värd att se med stort fokus på detaljer samt bilmekande. Jänkebilar: Ja, bara amerikanska järn i den här tv-serien. Camaro, GTO, Mustang, Nova, Chevelle…
 2. Wheeler Dealers: Vad: Radarparet Mike Brewer och Edd China köper nergångna bilar, renoverar dem, och säljer dem vidare med en viss förtjänst (förhoppningsvis). TV-serien är inne på sin nionde säsong och behöver ingen närmare introduktion. Är du bilfantast ska du se alla avsnitt. Kritik: Precis som med Wrecks To Riches är denna tv-serie väl värd att se med sitt stora fokus på detaljer samt bilmekande. Jänkebilar: Många europeiska bilar, men den sista säsongen är en USA-special med en hel del sköna jänkare, bland annat en Dodge Charger (1970) och en Chevrolet Bel Air från 1957.
 3. Desert Car Kings: Vad: Familjen McClure driver en bilskrot och renoverar bilar från denna skrot för att sedan sälja dem för så mycket pengar som möjligt på olika auktioner. Kritik: På tok för mycket fokus på familjegnäll och pengar, och för lite på själva mekandet. Värd att se, men inte mer. Jänkebilar: Enbart! Vad sägs om Ford Thunderbird från 1965, en Oldsmobile 442 från 1970 eller en Chevrolet Chevelle SS från 1966.
 4. Overhaulin: Vad: Den kände designern och custombyggaren Chip Foose och hans mekarpolare kidnappar halvrisiga bilar och gör om dem till coola och snygga customåk. Ägarna luras på olika kluriga sätt, men får i slutet av varje program tillbaka sin bil i det nya skicket. Oftast med en känslostorm och en ocean av glädjetårar som resultat. Kritik: Går på tomgång efter ett tag eftersom dramaturgin alltid är den samma och det ALLTID är en #¤%&£$€ tidsbrist, något som påtalas i parti och minut. Det vore också önskvärt med lite mer fokus på mekande och problemlösande. På det hela taget är dock Overhaulin riktigt angenäm underhållning värd att se varenda avsnitt av. Jänkebilar: MAAASSOR! Chip Foose och hans kompanjoner designar och renoverar bara amerikanare och bland dem återfinns sköna fordon som Chevrolet Chevelle (1971), Ford Falcon (1963), Ford Custom (1950) och Chevrolet El Camino (1970).
 5. American Hot Rod: Vad: Kontroversiella men inflytelserika custombyggaren Boyd Coddingtons (Jesses James och Chip Foose ska ha varit hans lärlingar en gång i tiden) stilbildande tv-serie. Här byggdes det så väl sköna customs som hot rods. Kritik: Extremt mycket gnäll, hade varit roligare med mer problemlösande och färre sparkade personer. Jänkebilar: Bara amerikanska bilar. Och vilka bilar sedan: Chevrolet Impala från 1961, Chevrolet Corvette från 1954 och en Dodge Polara från 1963 är bara några få som finns med i serien.
 6. Rides: Vad: Tittarna får besöka olika customiseringsföretag och se bilbyggen ta form. Kritik: Presentationen är väl så där, och jag tycker att det är för lite mekande i sedvanlig ordning. Men vilka bilar! Jänkebilar: En hel del, bland annat en helskön Plymouth Road Runner från 1970 (The Hammer!).
 7. Pimp My Ride: Vad: Tittarna får skicka in bilder på sina skrothögar, och har de tur så blir deras bilar pimpade i programmet. Stort fokus på kaross eroch installationer av knäppa tillbehör, inte så stort fokus på drivlinor. Kritik: För många idiotstora fälgar, hysteriska bilägare och stereosystem med femtioelva högtalare. Jänkebilar: Förekommer frekvent, men också massor av ointressanta europeiska, nyare bilar. Välj episoder med omsorg, typ den med en Ford Mustang från 1967 eller det avsnittet när en 1968 års Chevrolet Chevelle restaureras.
 8. South Beach Classics: Vad: Bilhandlaren och superegot Ted Vernon tar chansen att visa upp sin 20 yngre hustru. Ibland får vi även se en och annan skön jänkebil när Ted Vernon köper och säljer amerikanska bilar. Det händer att det mekas med bilar också, men det är mera sällsynt. Kritik: För mycket tjafs med och exponering av Robin Vernon. För lite bilar. Dock roligt att få lite känsla för vad amerikanska klassiker kan vara värda. Jänkebilar: Så gott som enbart jänkebilar, bland annat en Chevrolet Impala från 1963 och en Chevrolet Corvette från 1966.
 9. Unique Whips: Vad: Kändisar får sina bilar omgjorda av Will Castro. Kritik: Rätt trökigt i längden då de flesta bilar först och främst får nya idiotstora fälgar monterade, eller på annat sätt görs om rent utseendemässigt. 100 procent lackbox, 0 procent fräck drivlina liksom. Jänkebilar: Jovars, men de flesta på fel sida milleniumskiftet. Dock skymtar några få tuffa bilar förbi, som en Lincoln Continental från 1967 och en Cadillac modell Hearse från 1984.
 10. Street Customs: Vad: Ryan Friedlinghaus, dryg ägare till West Coast Customs, lider av en svår oförmåga att kommunicera och gnäller därmed konstant på sin personal. Däremellan customiserar samma personal okända och kända personers bilar. Kritik: För mycket gnäll och för lite verkstad. Jänkebilar: Kanske hälften av de bilar som customiseras är sköna jänkebilar. Bland dessa 50 procent återfinns bland annat en Plymouth Barracuda (1967), en Chevrolet Nomad (1958) och en Ford F-100 Pickup (1955).
 11. Top Gear: Vad: En tv-serie om och med bilar som till och med mormor kan ha glädje av eftersom den innehåller så mycket mer än bara fordonsnörderi. Som kändisar, färgstarka programledare, återkommande tokroliga inslag och en stor portion brittisk torr humor. Kritik: Riktigt roligt för det allra mesta! Jänkebilar: Förekommer, men främst i specialavsnitt. Till exempel när de tre programledarna drar till USA för en roadtrip och köper sig varsin lätt kantstött amerikanare; Chevrolet Camaro RS (1989), Dodge Ram 150 Pickup (1991) och en Cadillac Brougham (1989).
 12. Fifth Gear: Vad: Bilnyheter, biltester, sportbilar, bla bla. You know the drill. Kanske mest känt för den karismatiske föredetta racingföraren och numera programledaren Tiff Needells välkryddade och exalterade testkörningar. Kritik: Inte den roligaste bilrelaterade tv-serien, men ett bra sätt att hålla sig uppdaterad med vad som händer. Jänkebilar: Ytterst sparsmakat med den varan, tyvärr.
 13. Monsters Garage: Vad: Jesse James, känd för att ha varit otrogen mot föredetta frugan Sandra Bullock och för sitt MC-customföretag West Coast Choppers, är programledare. I varje avnitt får en ny grupp bestående av mekaniker etcetera en tajt budget och ett uppdrag att bygga ett monsterfordon, till exempel en polisbil som förvandlas till ett munkstånd (eh…), en Cadillac Coupe De Ville som görs om till en Demolition Derby-bil, eller en skolbuss byggs om till att bli en pontonbåt. Hinner de utföra uppdraget på sju dagar vinner de en massa sköna och dyra verktyg. Kritik: Spännande problemlösning och fräna bilar, och har därmed ett tämligen stort underhållningsvärde. Minus för att det är en hel del fina och tuffa bilar som förstörs… Jänkebilar: Ja, en hel del. Vad sägs om axplocket Ford Ranchero (1970), Ford Bronco (1968), Chevrolet Corvette (1973) eller en Ford Model a från (1929) för att nämna några få. Coolt också med den Ford Anglia från 1959 som i ett avsnitt ska förvandlas till en nitro dragster (dock misslyckas de tävlande med detta).
 14. Ultimate Car Build-Off: Vad: Los Angeles-baserade bilbyggarföretag tävlar om 100 000 dollar. Detta genom olika galna tävlingar där fordon byggs om. Till exempel görs en Buick Regal och en Chevrolet Monte Carlo (båda sköna 80-talare) om till agentbilar komplett med missiler och möjlighet att lägga rökridåer. Två tama vanar görs om till superbilar med hjälp av elaka turboaggregat. Chip Foose är domare och programidén är inte helt olikt Monsters Garage dito. Kritik: Lite väl barnsligt ibland. Men det är ju det vi gillar, och därför vi tittar… Jänkebilar: Nästan uteslutande jänkebilar, som en Pontiac Firebird (1980) med högtflygande planer och en Cadillac Hearse (1984) som byggs om för att fixa lite hill climbing.

Bonus

 1. Monsters Garage: Det gjordes en svensk variant på Monsters Garage år 2005. Har du spelat in/digitaliserat dessa avsnitt får du hemskt gärna höra av dig!
 2. Top Gear: Det har även gjorts en amerikansk variant, Top Gear USA. Fler jänkebilar, färre lustigheter.
 3. Det ska finnas fler bilrelaterade tv-serier, bland andra Modern Hotrodz, Hot Rod Apprentice: Hard Shine, My Classic Car, Hot Rod Reality, Horsepower TV, Barry’s Speed Shop, Gran Turismo (svensk), Chop Shop, Carfellas, Motor City Motors, The Car Show, Chasing Classic Cars, My Ride Rules och Chop Cut Rebuild. Dessa har jag dock inte lyckats få tag på och sett ännu, och kan därmed inte kommentera. Har jag missat några andra serier förutom de som redan nämnts? Plita i så fall gärna ner namnet på dessa i kommentarsfältet!

chevrolet_nova_gasser_1964.jpg

Share