2013-11-29-carl-caiati-bjuder-pa-skrattfest_2

Själv är bäste dräng är knappast någon ny företeelse. Att förbättra, förädla och förnya har människor gjort i alla tider. När industrialiseringen kom och knackade på dörren blev det dock extra tydligt att experterna inte alltid visste vad de gjorde. De behövde “hjälp” från oss lekmän.

Det här fattade författaren Carl Caiati för snart 40 år sedan. På 70- och 80-talet tog han hela konceptet “Do it yourself/Gör det själv” till en ny nivå. En nivå som idag leder till att vi drar en hel del på smilbanden, ler igenkännande men också får något fuktigt i blicken.

Eller vad sägs om boktitlar som “How to Customize Your Car in a Weekend” (blir säkert jättefint), “Customizing Your Van” (i och för sig balla som f-n, men var tog alla customiserade vanar vägen?!?) och “Hopped Up Harleys and Performance Street Machines” (yay, klart du vill trimma din H-D).

Mr Caiati är även ansvarig för mer tveksamma böcker som bär namn som “Instant Expert: Collecting Harley Davidson” (ha ha), “Corvette Bolt-On Customizing Handbook” (WTF?!) och “Installing Sunroofs and T-Tops” (jag undrar om alla läckande soltak är Carls fel?!).

Nog med raljerandet. Många är de som sagt att boken “The Art of Custom Painting” är en bra start för de som vill lära sig mer om att lägga kustomlackeringar. Som fältlackeringar med spetsmönster (lace paint) och så vidare. Alla mynt har två sidor.

Hur som helst är jag helt bergsäker på att Carl Caiati kommer att bjucka dig på en underhållande och frän resa nerför minnenas allé om du ramlar över någon av hans dammiga böcker på en internetauktion eller en antikvariat. Om känslan sedan blir “Fan, det här ska jag bygga” eller “Men snälla, jag har redan kräkts till boken Vallåkra: 30 år med skånska bilrebeller” får du avgöra själv.

Personligen diggar jag gör det själv-andan. “Bara gör’t!” är ju mottot.

Share