2015-12-18-de-basta-tikibarerna

Vinter i Sverige… En blandning av mörker, kyla, snöslask… och… Blä! Jag fryser lite. Tänder ett lysrör och inbillar mig att det är solen. Blundar och placerar ansiktet över spisplattan. Mm… Solen.

Samtidigt, på andra sidan Atlanten… Ja, jag vet inte om jag är fattig eller “bara” har prioriterat ohyggligt fel… Men varje vecka är flera av mina vänner och bekanta på andra sida pölen och roar sig. Det kan Facebook berätta.

Så till alla er som lyfter från Arlanda i morgon, precis betalat en resa till USA eller planerar för fullt: Här är några av USA:s bästa tikibarer.

Tonga Room & Hurricane Bar (San Francisco), Three Dots and a Dash (Chicago), Bootlegger Tiki (Palm Springs), Adrift (Denver), Frankie’s Tiki Room (Las Vegas), Tiki-Ti (Los Angeles), Psycho Suzi’s Motor Lounge (Minneapolis), Tiki Tolteca (New Orleans), Kreepy Tiki Lounge (Fort Lauderdale) och Zombie Hut (New York).

Och du: Glöm för allt i världen inte våra egna tikibarer Koko-Mo och Tiki Room i Tokholm, eller Kontiki i Götet. Perfekta vattenhål för de som för tillfället har annat att lägga pengarna på än en utlandsresa till varmare (eller åtminstone trevligare) breddgrader.

Till sist kan jag tipsa alla som gillar romdrinkar, Hawaii, söderhavet, surf, vajande palmer och bambu att spana in Don the Beachcombers (Ernest Raymond Beaumont-Gantt) drinkböcker. Mannen som skapade tikibaren – salig i åminnelse – var en fena på att blanda goda drinkar. Snart blir även du en söderhavskung eller -drottning på att mixa godricka som Zombie, Three Dots & A Dash, Never Say Die, Mai Tai, Cobra’s Fang, Beachcomber’s Punch, Vicious Virgin och Fog Cutter. För att nämna några få…

På med Gilligan’s Island på dumburken nu. Allt sol!

Share