2016-09-09-fantastiskt-fina-fordites

Man behöver inte vara geolog eller ha klippkort på Naturhistoriska riksmuseet för att känna till agater (och för all del onyxer), dessa fantastiskt vackra stenar vars mönster är ytterst tilltalande. Det räcker faktiskt med att vara intresserad av finmekanik för att veta att agate tack vare sin hårdhet och låga friktion mot metall används till bland annat axellager i finare mekanismer, till exempel klockor och mätinstrument.

OK. Det sista var lite överkurs.

Men om jag säger färgglad växelspaksknopp i en rod eller låg Mercury från 1950 då? Rund, len, vit och kanske med gröna eller oranga virvlar?

Materialet är inte nödvändigtvis agat, men mönstret härstammar definitivt från ädelstenar som just agater och onyxer. Sök i Google på “Swirled Gear Shift Knob” så fattar du vad jag menar.

Det är på dessa stenar jag kommer att tänka när jag tittar på det som kallas för “Fordite” eller “Detroit agate”.

Fordite är dock ingen ädelsten eller ens sten, utan gamla färgavlagringar från bilfabrikerna i Dearborn, Flint och Arlington, för att nämna några ställen där dessa en gång i tiden samlades in.

Ja, det fanns en tid då bilarna inte robotlackerades som idag. Bilarna målades istället “för hand” i långa produktionslinor. De hängdes eller hanterades på andra sätt samtidigt som färgen droppade ner på olika ytor. Efter 10 000 lackade bildelar eller mer så hade ett tjock lager torkad färg i en himla massa kulörer bildats, som färgglada kakor.

Tada! Säg hej till Detroit-agaten.

Arbetare och andra som förstod det framtida värdet i dessa kakor såg till att restprodukterna togs om hand för framtida bruk. Listigt, om du frågor mig.

Det är därför du numera kan köpa allt från smycken till pistolkolvar med infällda Detroit-agater i. Faktum är att materialet är så eftertraktat att det idag finns så väl äkta som nyproducerade Forditer. Ungefär som diamanter eller pärlor…

Å så en sak till: Om gårdagens billack hade varit vattenbaserad så…

www.fordite.com hittar du mer kunskap i ämnet. Eller inspiration att tillverkade dig ett helt eget material kanske?!

Share