Många var de artister som började sin konstnärliga bana under insyn av Ed “Big Daddy” Roth.

David Mann, R.K. Sloane och Steve Fiorilla är några etablerade målare och konstnärer som efter att ha kluddat åt Ed Roth gick vidare till egna karriärer, exempelvis i tidningen MAD och tillverkandes grafik till musikkanalen MTV.

Den mest kända konstnären är emellertid Ed “Newt” Newton, som designat ett antal av Ed Roth spektakulära bilbyggen (Orbitron, Mega Cycle, Surfite, Wishbone, Bike Truck, Roach Coach och The Candy Wagon). Han ritade därtill så många som 450 olika motiv åt Ed Roth, varav en del slutade som tryck på t-shirts.

Sorgligt nog har Ed Newton inte fått den uppmärksamhet han förtjänar, kan jag tycka. Ed Roth ska absolut ha kredd för den talang han var, men Roth var långt ifrån ensam. Det kan vara värt att notera. Plus att Newt tecknade mycket och sedan satte Ed Roths signatur under.

En del av det som Newt ritade i form av galna bilar och ännu mer galna monster finns att beskåda i den eminenta boken “How to Draw Crazy Cars & Mad Monsters Like a Pro”. En bok jag rekommenderar å det varmaste.

PS. Original av Newt går idag på auktioner för 5 000 dollar eller mer. Rekordet är 25 000 dollar för en Rat Fink-målning. Inte illa för de bespottade konströrelserna Weirdo Art och Kustom kulture! DS.

Målning hämtad från boken “How to Draw
Crazy Cars & Mad Monsters Like a Pro”. Originalet såldes för 25 000 dollar för några år sedan.

Share