2016-01-11-kula-hacke-pulver

Ja, jädrar.

Plötsligt dyker det upp ett tidningsurklipp i Facebookgruppen Muskelbilar i Sverige. Daterat 1980 visar urklippet Stora torget i Karlstad, och en himla fin Pontiac GTO-cab. Jag tycker mig även se en lika fin Camaro-cab bakom geten.

Nåväl. Då jag är född 1974 och har växt upp i Värmland så är jag väl medveten om att det fanns en himla massa coola och snygga bilar i länet på 70- och 80-talet. Det var ju dessa som formade mitt intresse för V8:or.

Det som definitivt fångar mitt intresse är bildtexten. Det står nämligen att “Mellan 50 och 70 procent av inkomsten lägger Pulver och Hacke ner i sina bilar”.

Pulver och Hacke. Pulver och Hacke!

När jag växte upp gick jag ofta Drottninggatan fram bort till dess västra ände. Där låg nämligen busscentralen, och linje 400 tog mig hem till Lindfors några mil norr om Karlstad.

Precis i anslutning till busstationen fanns ett lågt hus (mot vars väg jag för övrigt hånglade med en tjej för första gången i mitt liv) med gul puts. På ena husväggen hade någon klottrat “Kula Hacke Pulver”. Precis i den ordningen.

Jag läste denna text många, många gånger. Tänkte att någon hade en kula, kanske en i sten, som vederbörande sedan hackade så att den blev till pulver. Eller något. Fantasin flödade i många riktningar. Det blev ju med tiden ett antal promenader förbi det där huset.

Föga skulle jag ana att det var tre raggares smeknamn!

Morgan “Pulver” Biared (felstavat efternamn i artikeln) och Hans “Hacke” Olofsson. Den tredje raggaren – Kula – ska enligt en sökning i Google ha hetat Kuhlman i efternamn.

Om du som läser detta vet mer, skicka gärna ett mejl till sneekypete@gasolinemagazine.se och berätta hela historien!

Share