2015-05-06-listigt-lackra-lampor-1

Det är alltid spännande att surfa runt på internet, hitta fräna saker och sedan inse att bakom dessa coola prylar står en svensk.

Inte helt ovanligt är det heller. Svensken är generellt sett en driftig tjej eller kille.

När så namnet Peter Hedström dyker upp i samma mening som företaget och designmärket Rusty Remakes höjer jag inte på ögonbryna av förvåning. Däremot sprider sig ett leende på mina läppar. Peter är en begåvad designer med en utpräglad känsla för form och hans lampor, tillverkade av återvunnet skrot, är både snygga, häftiga och vackra.

Lampnamnen går inte av för hackor, de heller. Fantasifulla och eggande är bara förnamnet! Eller vad sägs om Fizzy Drizzle, Miss Hayworth, Flux Capacitor, Texas Trailer, Uncle Sven, Doc Tesla, Bonnie & Clyde och Shine Shrine.

När jag slår Peter en kort signal så berättar han att många av lampdelarna kommer från USA. Han och sambon har gjort inte mindre än tre road trips över den amerikanska kontinenten i jakten på snyggt skrot att göra lampor av.

– Vi har bland annat kört från San Francisco till Miami. Men jag har även hittat en del grejer i svenska lador när vi kört runt i Sverige. Många delar är dock från USA eftersom de har en stor kultur runt rolig industriell design där, med många hårda grejer som taljor och andra roligt utsmyckade prylar. I Sverige finns det också delar, men samtidigt är det mycket almoge här med trä och sådana mjuka material som inte alltid passar, berättar Peter.

Han säger att han är självlärd, men att han fått lite draghjälp av en pappa som är ingenjör och inspiration från farfar som var snickare.

– Jag har alltid varit inspirerad att skapa, och jag gillar kombinationen funktion och form. Det är intressant att skapa något nytt av någonting gammalt. Ja, det finns så mycket vacker gammal design som folk bara kastar bort, säger Peter.

Lamporna är för övrigt tillverkade enligt den europeisk lagstifning som finns på området, det vill säga Lågspänningsdirektivet  (2006/95/EG). Kan vara en bra idé att känna till som köpare, men också om du blir så inspirerad att du börjar tillverka helt egna lampor. Dumt om någon med hjärtproblem får sig en ofrivillig kyss.

Här hittar du Peter Hedströms lampor och ton av inspiration: http://rustyremakes.com

2015-05-06-listigt-lackra-lampor-2

Share