Alla vi som älskar mekanik klappar nu!

Digitala stopp- och tidtagarur i all ära, men rent utseendemässigt är det inget som klår en mekaniska klocka.

2015-04-20-maktiga-matare

Kör du till exempel banracing eller rally och har en slant över, ja då ska du kolla närmare på tillverkare som Sinn, Smiths, Tag Heuer, Hanhart, Minerva, Zeno, Herwins, Omega med flera.

De tillverkar alla urverk (bra söktermer på engelska är dashboard timers eller tachymeter) designade för montering på instrumentbrädan. Det vill säga klockor som till exempel räknar ut medelhastigheten på ett varv eller en sträcka, så du får en känsla för hur mycket du måste gasa för att få bättre tider och snabbare komma i mål/klå motståndarna.

Beroende på modell och utförande kan klockorna hålla koll på vilket varv man är inne på, triptider, total tid, klockan i allmänhet (yay!), redan omskrivna medelhastighet, jämförelse mellan aktuell hastighet och medelhastighet, maxhastighet, utgöra manuell stoppklocka…

Modellerna heter givetvis saker som “Speedmaster”, “Rally Master”, “Monte Carlo” och “Rally Timer”. Vissa klockor tillverkas inte längre och måste köpas begagnade medan andra tillverkare (Tag Heuer och Sinn med flera) fortfarande säljer nyproducerade enheter.

Eftersom en hel del av dessa klocktillverkare har en bakgrund som leverantörer till flygindustrin så kan du räkna ut hur coola och snygga tidtagaruren är.

Shop til you drop (the hammer!).

Share