Lettering heter det på engelska. Det blir textning på svenska då, eller?!

Hur som helst så har jag rätt länge varit sugen på att lära mig konstarten. Novan har dock lite väl fin lack (egentligen inte, men jag har varit lite feg), så när Vespan dök upp i mitt liv blev jag glad. Den 50 år gamla lacken är delvis bättrad medelst pensel, och det finns en hel del repor, bucklor, knottror och rinningar i lacken.

Gött. Då förstör jag inget när jag börjar leka!

Så… Var börjar man? Jag hade väl egentligen aning. Så jag letade upp ett fränt typsnitt på nätet och printade ut den text (två kopior) jag ville måla.

2014-01-29-min-forsta-textning-1

Den ena kopian gjorde jag en schablon av. Detta med hjälp av en stor portion (80 grams papper…) tålamod och en vass mattkniv. Värt att tänka på är att jag inte tog bort exakt allt, bara tillräckligt mycket för att ha något att utgå från.

2014-01-29-min-forsta-textning-2

Med schablonen kan du tämligen lätt passa in textens placering. Så att den är rak, att avstånden mellan bokstäverna är korrekta och så vidare.

2014-01-29-min-forsta-textning-3

Nu blir det kanske lite tydligare vad jag menar med att “ha något att utgå från”. När du är klar, avlägsna schablonen försiktigt och tejpa dit kopia nummer två så du har något att utgå från när det är dags för frihandsmåleriet.

2014-01-29-min-forsta-textning-4

Så här blev det! Inte alls tokigt på avstånd. Rätt ballt för att vara min första grafik! Kryper vi närmare inpå är resultatet dock “pretty far from perfect”. Men då jag ändå haft Nose art som förebild är jag nöjd.

Nu är det bara att klottra vidare. Få in en känsla för färgens konsistens och hur mycket färg jag ska ha i penseln, så att jag slipper hålla på och “torrdutta” och kan ägna mig åt långa svepande penseldrag.

Hoppas jag inspirerat dig att börja måla, för det är sjukt kul och stimulerande!

Share