2014-10-22-snyggt-klotter-pa-gassern

Visst drömmer du om att bli duktig på att traktera en pensel och låta den ömsom dyka ner i färgburken, ömsom svepa över bilplåten och lämna fantastiska spår efter sig. Eller åtminstone bli tillräckligt bra på hantverket för att kunna bruksklottra lite på dina fordon.

Det gör i alla fall jag. Tillräckligt mycket för att ha provat det ett flertal gånger, och inse hur svårt det är att få till något coolt och snyggt.

Ett sätt att bli bättre på ett hantverk är förstås att hämta inspiration från andra. Från de som behärskar penseln till fullo. Eller själv göra en djupdykning i historieböckerna.

En bok som bjuder på det senare är “Scripts: Elegant Lettering from Design’s Golden Age” av Steven Heller eller Louise Fili. Boken handlar om ämnet kalligrafi, det vill säga skrivandet som konstform, och innehåller många exempel på målade så kallade skripter från världens alla hörn.

En annan grym bok är “Sign Painters” av Faythe Levine och Sam Macon där inte helt okände popkonstnären Edward Ruscha (mannen bakom den fantastiska målningen “Standard Station, Amarillo, Texas”) skrivit förordet. Här trängs alstren från utmärkta konstnärer som Sean Starr, Doc Guthrie och Ira Coyne med en rad andra fantastiska målares verk.

Till sist en mer praktiskt orienterad bok: “Hand-Lettering Ledger: A practical guide to creating serif, script, illustrated, ornate, and other totally original hand-drawn styles” av Mary Kate McDevitt. Här pratar vi konktreta tips av typen “Do’s and don’ts”, hur man kombinerar olika stilar, verktyg, hur man jobbar med ornament, terminologi och så vidare.

Några enastående pinstripare lär vi inte bli på en förmiddag (pinstriping och textning som konstformer går hand i hand). Men tills vidare kan vi avnjuta mästarna som är det. Vi ska inte heller glömma att en väg in i denna värld går via handmålade bokstäver. Det är en utmärkt startpunkt med tanke på hur förlåtande linjerna är här, till skillnad från just pinstriping där det är lite klurigare att styra upp ett misstag (men det går!).

Eller så kan vi bara öppna en öl eller koka en panna kaffe och avnjuta en konstart som är helt magisk.

Share