Cadillac 1959. Kanske det vräkigaste, lyxigaste, fläskigaste och mäktigaste som nått bilvärlden. Ulfs kärra är inget undantag, hans Fleetwood Sixty Special är enorm.

cadillac_fleetwood_sixty_special_1959.jpg

Namn?
– Heter Ulf Ontoft och bor i Mjölby, Östergötland. Född 1962.

Varför valde du just en Cadillac Fleetwood Sixty Special från 1959?
– Har drömt om en Cadillac 1959 sedan jag såg en sådan år 1974. Letade egentligen efter en Cadillac De Ville 4DHT när denna Fleetwood dök upp på nätet och till salu via Dreamcars, Ystad. Slog till direkt! Mycket häftigare, och ganska ovanlig Cadillac 1959.

Vad har du för ambitioner med ditt bilbyggande?
– Har nog inga ambitioner, är bara väldigt intresserad av USA-bilar och i första hand Cadillacs. Men visst är det kul när bilen blir bättre och bättre år för år.

Hur mycket tid och pengar har du lagt på din bil hittills?
– Tid är nog inte lika mycket som pengarna. Brukar oftast anlita någon att göra jobben på bilarna, sedan inköpet har motor, låda och bakaxel renoverats via någon annan. Har själv fixat i ordning motorrum och sådana “finish-grejer”. Och mycket pengar har det blivit…

Vad har varit svårast att lösa, och hur bar du dig åt?
– Svåraste var nog att finna ett nytt motorblock i vettigt skick, och av rätt årsmodell. Men fick mycket god hjälp där av motorrenoveraren.

Vilken del av bilen är du mest nöjd med? Varför?
– Är mest nöjd med designen. INGET slår en Cadillac av 1959 års modell. Inte i mina ögon i alla fall.

Vad återstår att göra?
– Vad som är kvar att göra för att bilen skall bli 100 procent är nog en ny lack. Den som ligger på lades 1982, så skavanker finns. Nya gummilister med mera behövs också. Och så är det med gamla bilar, de blir aldrig riktigt färdiga. Men det är ju en del av charmen.

Vilken bil är Sveriges snyggaste?
– Cadillac Eldorado Biarritz 1959, helt överlägset!

Share