För ett tag sedan så gjorde jag en intervju med Mark Willhans, en kille som både är extremt trevlig och generös men också mycket duktig på pinstriping och textning (lettering på engelska). Intervjun kommer att publiceras i något nummer av Gasoline Magazine under vintern.

Förutom att Mark Willhans besvarade mina frågor på ett utmärkt sätt skickade han underlag för en faktaruta, en text som tyvärr inte kom med i tidningen. Den bjuder jag på här istället!

ford_pickup_1935

KOM IGÅNG

Fatta penselns korta handtag mellan tumme och pekfinger så du kan “styra med i kurvorna”. Penseln skruvas nämligen när man målar kurvlinjer. Vid “scrollwork”, det vill säga pinstripingmotiv, kan penseln med fördel hållas mera upprätt. Vid “Long lines”, det vill säga när man randar långa linjer, kan man luta den mera ned mot underlaget.

Ungefär halva strålängden skall läggas emot underlaget. Linjebredden kan varieras något med anliggningen. En noll-nolla (två nollor på handtaget) är en fin allroundpensel som klarar det mesta och som funkar att börja med.

SVÄRD ELLER DOLK?

Penseln som används vid pinstriping kallas på svenska “Svärdsläpare”. Engelsktalande kallar den för “Sword”. Det finns en pensel som kallas “Dagger”, men den är inte lika vanlig. Svärdet är en asymmetrisk pensel och måste därför hållas på rätt sätt. Stråna är bundna på handtagets högra sida. Handtaget sticker ut något nedanför bindningen, den skall alltid vara till vänster. Håller man den upp-och-ned blir det bara kråkfötter.

PENSELKUNSKAP

De bästa penslarna görs av håren från den sibiriska ekorren. Jo, det ska vara sant! Varje strå packas för hand när en professionell pensel skapas. Det beror på att varje strå smalnar av i spetsen, man kan därför aldrig klippa en pensel för att ge den en “bättre form”. Däremot kan man glesa ur dem för att få en pensel som kan göra smalare linjer och som blir mera följsam i tvära kurvor.

Penseln har en del som kallas “Belly”. Den har som uppgift att härbärgera färg. När man får till viskositeten, (flödet) exakt så kan man dra färgen ur denna del. Detta är hemligheten med att kunna göra långa linjer utan att återfylla penseln för varje decimeter. Blandningen av färgens viskositet kräver stor träning.

KONSERVERA MERA!

Amerikanska pinstripers använder gärna uttrycket “Keep it wet!”. Man skall aldrig låta penseln torka! Man gör ren penseln från färg med thinner eller terpentin (eller färgfabrikantens specialmedel) och fuktar den sedan med en konserveringsolja. Detta är viktigt. Torkar penseln så torkar också den pyttelilla färg som alltid blir kvar i den. Penseln blir sedan aldrig lika bra igen.

Pekka “Wizzzard” Mannermaa rekommenderar hovolja för hästar. Den ska funka väldigt bra och vara skonsam mot penseln. Frågar man istället den italienska ‘stripern “Blaster” så svarar han med sin raspiga röst “I’m using oil from my motorcycle.” Så allting går. Men låt den som sagt inte torka!

***

PS. Vill du komma i kontakt med Mark så hittar du honom här: http://www.pinstriping.se DS.

Share