2015-02-25-trasiga-och-smutsiga-amerikanska-stader

Jag är född 1974 och fick under min uppväxt hålla till godo med ett Karlstad under tidigt 80-tal. Doften från kafferosteriet Löfbergs Lilas produktion låg tung över den lilla staden, och blandades upp med okatalyserade avgaser. Hade jag tur fick jag njuta av en rostig Opel Kapitän som flåsade Drottninggatan fram. Så mycket skitigare och mer stimulerande än så blev det aldrig.

Det gjorde det enkelt för mig att drömma mig bort till exempelvis New York och tidigt 70-tal. En stor, skitig och… spännande stad. Längtan blev inte mindre av att jag vid 14 års ålder såg filmen The Warriors för första men inte sista gången.

Resorna till USA i vuxen ålder har också varit roliga, men borta är majoriteten av alla vackra bilar. Och New York är ju numera en uppstädad stad. Lika stor, men mindre skitig. Och definitivt mindre spännande.

Det blir alltså till att knarka socialrealism från förr om man vill hålla drömmarna vid liv. Ja, drömmarna om ett spännande liv i en världsmetropol, inte nödvändigtvis ett rakt igenom lyckligt sådant. Det gör man bäst genom att leta upp duktiga fotografier som plåtade alla de här städerna för 40-50 år sedan.

En av de bättre är Allan Tannenbaum. Han har författat boken New York in the 70’s. I den kan vi bland annat ta del av Kurt Russel sittandes på huven av en Cadillac från inspelningen av filmen Flykten från New York, en gatubild fylld med Firebirds och coola Dodge-vanar samt Bronxbaserade Ching-a-Ling Nomads motorcycle club och deras fräna motorcyklar.

En annan person som riktat 35 mm av kärlek och avsky mot New York är Matt Weber. Som taxichaffis med ena handen på ratten och med kameran i den andra har han upplevt och dokumenterat staden som få andra. Det är en brutal bild som serveras i boken The Urban Prisoner, en bok jag starkt rekommenderar.

Jean-Pierre Laffont har komponerat boken Photographer’s Paradise: Turbulent America 1960-1990. Den bör du också lägga vantarna på. Otroligt stimulerande fotografier som kräver dagar av ditt liv för att ta in, smälta och i en del fall njuta av.

Dessutom – om du inte är mätt – kan du också spana in fotograferna Danny Lyon, William Gedney och Robert Frank. Även de otroligt duktiga på gatufoto i dåtid.

Nu var det inte bara på förr i tiden folk var duktiga på att fånga samtiden. Spana gärna in Scott Pommier också. Hans artisteri är rejält färgat av ovanstående fotografer, men han är verksam idag. Grymt inspirerande.

Share