2016-06-24-vild-vaska-med-volymratt-1

Om jag skriver ordet “musikväska” börjar du förmodligen skaka på huvudet samtidigt som du kliar det.

Men faktum kvarstår: fenomenet är intet sätt nytt om än att förpackningen är det. Nej, den är inte ny den heller, men låt mig återkomma till denna detalj.

Första gången jag stötte på en liknande företeelse var 1996, för exakt 20 år sedan. Jag och några vänner från Eskilstuna (hej Pora, lever du?!) åkte ner till Hultsfred. På plats var vi för att berusa oss, bland annat med Iggy Pop, Ministry, The Cure och Rocket From the Crypt.

För att verkligen får snurr på festivallivet hade Pora byggt sig en rejäl boombox. En kraftig ghettoblaster som skulle avlöva dungen vi bodde i och göra oss alla glada och lyckliga (och tältgrannarna lomhörda).

Som den stabile snickaren han var (not) skapade Pora en rejäl musikanläggning bestående av en plywoodlåda i två lager träskiva med bilstereo, stärkare samt ett antal högtalare från bas till diskant i. Till det ett stabilt bilbatteri, förstås.

Fin var den inte, med lät, det gjorde den!

Vi spelade arslet av campingen i säkert 24 timmar i stöten (minns jag glädjesiffror här?) innan någon nykter person i sällskapet fick gå bort till bilen, ta sig en runda med den för att ladda batteriet och sedan återbringa kraftkällan till festivalcampingen.

Jag lovar dig… Vi var träsket – ja, den delen av Hultfredsfestivalens camping kallades så – okrönta kungar där och då.

Idag är läget ett annat. Musikfestivalen är på dekis, och jag med den (nåja). Det finns dock gott om tillfällen när man vill vara ute i det fria och spela sig en låtaj-vel eller två. Med ett miljard album i mobilen så vill man ha ett portabelt ljudsystem att koppla upp sig på var helst man beger sig.

Vid grillen, på bilträffen, till det bekymmerslösa strandlivet eller var man nu befinner sig.

Så… Det är här musikväskan kommer in i bilden. Skönt att ha ett snyggt soundsystem i rodden eller blysläden att dra fram likt ett ess ur rockärmen.

Hur göra?! Du införskaffar helt enkelt en gammal resväska från förr och fyller den med ett mc-batteri, ett par kretskort för ändamålet, en förstärkare och ingång för Iphone (eller lyxar till med en blåtand) samt x antal högtalare. Vips så är musikväskan, eller boomcaset som de säger utomlands, klar!

Byggguider och -instruktioner finns det gott om på internet, till exempel på Make eller Instructables webbplatser. Självklart kan du även köpa dig en färdig väska, med då ska du ha snuskigt gott om pengar med tanke på hur omotiverat dyra de är…

2016-06-24-vild-vaska-med-volymratt-2

Share