En av de viktigaste anledningarna till att jag är förälskad i förbränningsmotorer som V8:or är onekligen det ljud dessa mäktiga maskiner ger ifrån sig.

Eller för att uttrycka mig så här: En elmotor kommer aldrig någonsin att kunna kompensera för sin ljudlöshet, hur mycket vridmoment den än producerar.

Men ljudet från en motor är inte det enda vi biltokiga människor har vett att uppskatta. Ska jag vara ärligt så är jag råförtjust i bullret från det mesta i maskinväg. Må det vara fräsandet en MIG-svets ger i från sig, vrålet från en uppretad vinkelkap eller slipmaskinens dova hummande.

Detta har Arbetets museum i Norrköping tagit fasta på när de samlat in utrotningshotade ljud. Anledningen: Många maskiner har, eller är på väg att försvinna ut ur vår vardag för att aldrig mer komma tillbaka. Var och en av alla dessa maskiner har en viktig historia att berätta. Om hur vi fötts, levt och dött.

Den ständigt pågående utställningen heter “Work with Sounds” och här finns för närvarande 705 olika ljud som alla har det gemensamt att de helt eller delvis tillhör dåtiden. De är historia, på fler än ett sätt.

Ljuden kommer från remdrivna maskiner, bandsågen, stenmanglar, boxermotorn, smedjor, stångjärnshammare, blästrar, containerhamnar, excenterpressar, skärbrännare. Toppat med raspet av en handfil som hårdhänt smeker något föremål av stål. Bland annat. Alla ljud är beskrivna enligt samma knastertorra, museumtorra och helt fantastiska sätt, typ: “Bike parts are washed with a degreaser and brushed”.

En del av dessa ljud återfinns ju fortfarande i din och min vardag – vi älskar och pysslar med gamla grejer – men garanterad inte i allas tillvaro. Så syftet att samla in och spara ljuden till eftervärlden är mycket gott.

Bakom projektet står ljudsamlaren Torsten Nilsson (tack Torsten!) och här hittar du Work with Sounds: http://www.workwithsounds.eu

Share