2015-06-05-bilarna-du-aldrig-fick-se-forran-nu

99 procent av alla teckningar, designidéer och konceptbilder fick under 50- och 60-talet möta sitt öde i dokumentförstöraren. Varken General Motors, Ford, Packard, Chrysler, Studebaker, Nash eller Hudson ville att någon av av de andra konkurrenterna skulle sno en designlösning från just dem. Således fick bildesigner som Charles Balogh, George Krispinsky, Roger Hughet, Wayne Kady och Bill Robinson se sina skisser kasserade.

Ja, 99 procent av dem. 1 procent lyckades man smuggla ut.

Det är dessa skissar som nu visas upp i dokumentärfilmen American Dreaming som handlar om amerikansk bildesign mellan åren 1948 till 1973 och som också bland annat innehåller intervjuer med mästarna bakom bilarnas utformning.

Bland annat får vi enligt American Dreamings webbplats stifta bekantskap med John Samsen som var den som ritade Plymouth Fury, Road Runner, Barracuda och ‘Cuda.

Vi får också stifta bekantskap med Roger Hughet som växte upp som en hot rodder. Hade hans tankar runt 1968 års version av Oldsmobile Toronado hade den varit betydligt fränare än den version som nådde marknaden. Frågan är också om inte Jerry Hirshberg som ritade Buick Riviera (boattail) 1971-1973 sneglade en hel del på Rogers skisser…

Ett premiärdatum är ännu inte satt, men förväntas presenteras inom kort (tillsammans med trailer och annat godis som redan har lagts upp!) här: http://americandreamingfilm.com

Share