Män vågar inte erkänna för andra män att de kan vara rädda.

Där har du nivån på det filosofiska anslaget i Days of Thunder.

Resten är – tack och lov när det gäller den här filmen – enbart en trevlig matiné med inte alltför höga anspråk på intellektuellt stötande och blötande, eller djup.

Må bra-faktorn är i stället naivt tokhög, med lika delar romantik, humor (nåja) och en slagen amerikansk hjältes klassiska revansch i slutet.

Det är emellertid mängden höga motorvarv, vrålande V8:or, högljudda bilkrascher och argt gnisslande bilplåt som gnuggas mot cementvallen som är den verkliga behållningen.

Det vill säga det som är Nascar.

Det finns gott om små sköna detaljer i Days of Thunder, sådana som förmodligen går över huvudet på de som inte är bilintresserade. Detaljerna utgör själva limmet som fogar ihop det oljefilmstunna manuset.

Robert Duvalls rollfigur Harry Hogge har fått låna några busiga trix från Henry “Smokey” Yunick, världsberömd tävlingsbilsbyggare inom Nascar.

Flertalet gånger dyker vita Capricer upp, både som boxy och tvålkopp. Men också andra populära bilar som Dodge Charger och Jeep Wrangler dyker upp utan någon annan egentligen orsak än att glädja tittarna, och få dem att nicka igenkännande.

Det är också klart underhållade att de två racerförarna Cole Trickle och Rowdy Burns både krockar i Nascarbilar som i sina respektive rullstolar, eller rejsar runt i sjukhuskorridorerna i dem. Ja, rullstolarna alltså.

Men den intressantaste detaljen är den runt kraschen som förekommer racerförarnas sjukhusvistelse.

Först anser jag att regissören Tony Scott borde pryglas för den utomordentligt uselt byggda dramatiken runt själva smällen.

Dramatiken är nämligen obefintlig.

Sedan inser jag att det är DET som är själva grejen. En krasch kommer alltid väldigt oannonserad. Att bygga upp förväntningar inför en sådan är både lamt och till med lite smaklöst, beroende på utgången.

Som sagt, det är detaljerna som gör Days of Thunder. Lite otippat, eller hur.

Bilbetyg: 6/10

Filmbetyg: 5/10

chevrolet_lumina_nascar.jpg

Share