Öppningsscenen i Heart Like a Wheel är heeelt magiskt bra. Den appellerar till mig eftersom jag själv kommer att befinna mig i samma situation om några år: I bilen med en dotter i knät. En dotter som först kommer att vara förskräckt över att jag kör som en biltjuv, men när hon sedan själv får vara med och styra – precis som jag med mina föräldrar – övervinner rädslan och blir stormförtjust. För att sedan bli fullkomligt upp över öronen förälskad i bilkörandet. Att köra fort. Fort som faaan.

Hm. Man får väl drömma lite, eller?

Tillbaka till Heart Like a Wheel. Det absolut bästa med den här filmen är att kvinnor inte reduceras till “våp vid vägkanten” som så ofta annars när V8:orna ryter till på filmduken. Filmen handlar Shirley Muldowney, den första kvinnan att köra dragracing, ever. Det är riktigt roligt att se henne hetsa fram ett race, eller själv ta plats i en skön slingshot dragster eller Mercury-blysläde. Roligt och ovanligt.

Heart Like a Wheel innehåller därtill något så ovanligt när det gäller bilfilmer som mänskliga relationer. Det uppstår flera intressanta konflikter som många tittare känner igen sig i. Den om givna och tagna roller i en relation, och hur nöjda de involverade är med dessa. Vem som får lov att ta några steg framåt rent karriärmässigt, medan den andre sköter markservicen. Om två viljor, lika starka, tävlingsinriktade och fullt beredda att kämpa hårt för att nå sina mål.

Vem nyttjar vem, och varför. Det är en fråga som biter sig fast.

Men till sist är det här en film som innehåller en löjligt perfekt mix av top fuel dragster, kärlek, otrohet och

vänskap. Den innehåller grym musik och kroppsmassage i form av öronbedövande motorvrål. Det är Road Kings versus Rochester Rockets, all the way. Det är tävling, så nära på liv och död man kan komma med livet i behåll.

Som Shirley Muldowney själv lär ha sagt vid ett tillfälle: “There is no room for bimboism in drag racing”. Alla andra är förstås hjärtligt välkomna att tävla, oavsett kön. Om de vågar. Allt tack vare Shirley Muldowney.

Bilbetyg: 10/10

Filmbetyg: 10/10

heart_like_a_wheel.jpg

Share