Rappa och humorspetsade one-liners, människotarmar som lianer, tankbil efter tankbil med blod, 100 sätt att med en machete döda människor, pimpade trädgårdsverktyg som vapen, sexiga kvinnor, ett snabbt klipp där en man blir dödad av en hoppande lowrider, Scorpion Tequila, utflippat många sköna b-skådisar och allmän ultrakitch.

Toppat med Danny Trejo i toppform, hårdare än hårdast. Samt det viktigaste: mängder av sköna bilar samt en skön garagescen.

Där har du 98 procent av innehållet i Robert Rodriguez senaste och nya film Machete.

Det som saknas är en viss finess. Ja, visst man kan ju önska sig en något vassare dialog, som den i kollegan Tarantinos film Death Proof. Men det går bra med dammig Texasmiljö och Once Upon a Time in Mexico-stämning också. Machete är jädra god budgetfilmunderhållning vilken kväll som helst i veckan.

Vi ska inte heller bortse från alla fräcka bilar. Det börjar storstilat med en Chevrolet Caprice 9C1 från 1987 (fan, varför sålde jag min), fortsätter i rask takt med Ford Mustang från 1971 och mängder av Ford Crown Victoria från runt år 2000. Filmen avslutas med en Chevrolet Impala från 1964 och ett stort antal lowriderpimpade Oldsmobile Cutlass från 80-talet.

Dessutom får vi stifta bekantskap med en missilbestyckad Buick Regal från 1974 och en Ford F-100 från 1953. Machete bjussar alltså på en redig orgie i jänkarjärn, och Robert Rodriguez gör samtidigt en insats för bilkulturen (se tidigare inlägg om filmens betydelse för bilkulturen här).

Bilbetyg: 7/10

Filmbetyg: 6/10

machete_lowrider.jpg

 

Share