Den som inte hört talas om Dirty Mary Crazy Larry är förmodligen inte intresserad av bilar eller filmgenrer “Tokbra bilfilmer”. Eller så har hon eller han missat en riktig pangfilm. Näst efter Bullitt och Vanishing Point är nämligen detta en av de största kultrullarna EVER.

Filmen börjar med en diskussion om vilket bilmärke Larry och Deke ska bygga vidare på, avhängt vad det kostar att konstruera den kraftfullaste bilen som går att frambringa för pengar enligt gällande reglemente. Larry och Deke är nämligen två unga män med NASCAR-ambitioner.

Ska de satsa på en AMC Matador eller en bil från Chryslerkoncernen? Dekes konstaterande sätter punkt för diskussionen: “Speed’s expensive… How fast do you wanna go?”.

Så där fortsätter Dirty Mary Crazy Larry. Med en lika underhållande som tänkvärd dialog. Ta följande replikskifte som exempel:

Larry, efter en het natt med Mary: “This is a nice little town.”
Deke: “Any town is a nice little town, when you nail a broad”.

Att de två sedan ömsom pikar ömsom retar varandra är typisk grabbhumor. Som när Larry iskallt konstaterar att han ångrat sig, mitt under ett rån med tillhörande kidnappning. Att han ångrat sig handlar dock om val av delar till den kommande Nascar-bilen som rånet ska finansiera.

Den här typen av fräck dialog är något regissören Quention Tarantino mycket förtjänstfullt tagit fasta på i filmer som Death Proof och Resevoir Dogs. Jodå, Tarantino har också utan omsvep och många gånger slagit fast att han mer än gärna kopierar gamla kultfilmer.

En annan viktig del Tarantino snott ur Dirty Mary Crazy Larry är kvinnor. Plötsligt får de något mer kvalificerade roller i den här typen av filmer än att bara ligga och spreta med benen eller förskräckt pipa när en bil sladdar. En självklarhet kan tyckas, men titta på valfri actionfilm från 2010 och du upptäcker att stereotyperna finns kvar än idag.

Bilgodis då, hur ser det ut på den fronten? Det ser mycket bra ut!

Förutom de två självklara stjärnorna – en Chevrolet Impala från 1966 och en Dodge Charger från 1969 – får vi stifta bekantskap med en fet Dodge Polara Police Interceptor med 440 och Six Pack.

I småroller skymtar även Oldsmobile Delta 88 Royale från 1969 och Oldsmobile Cutlass från 1968. Vi får även se rumpan på en smäcker Chevrolet Camaro från 1967. Detta då fyra råbarkade busar, förövrigt gamla vänner till Mary, precis blivit uppläxade av den samme. De sviker henne dock inte när polisen kommer med närgångna frågor om Mary. Inte ens när polisen hotar dem med reprisalier “for some loud pipes” på Camaron.

dirty_mary_crazy_larry.jpg

Bilbetyg: 10/10

Filmbetyg: 9/10

Share