Dags att avhandla den politiskt inkorrekta kultfilmen Smokey and the Bandit.

Dialogen andas klassisk svensk pilsnerfilm blandat med Åsa-Nisse – men utspelar sig förstås i USA och med Burt Reynolds i huvudrollen. Handlingen i övrigt är precis som sig bör när det är dags för genren actionkomedi: lika tunn och blaskig som Budweiser eller Coors.

Men vad gör väl det när tittarna bjuds på en och en halv timme lång biljakt genom flera delstater med en Pontiac Firebird Trans Am och en lastbil av märket Kenworth i täten.

Hyfsat hack i häl befinner sig ett koppel Kling och Klang-poliser som de flesta tittare önskar livet ur efter bara några minuter. Anledning? De är så korkade att klockorna stannar.

Trots den tunna handlingen (jag har precis och i detalj redogjort för den), eller kanske tack vare den, samt stort fokus på kjoltyg och sprutande grus, blev Smokey and the Bandit en rejäl hit. Filmen sålde biobiljetter för över 126 miljoner dollar under 1977, siffror som bara dräptes av Star Wars samma år.

Här hemma är det ovisst hur det gick för rullen rent ekonomiskt. Klart är dock att någon pajas översatte filmens titel till mediokra Nu blåser vi snuten.

På tal om uselhet så är de två uppföljarna till Smokey and the Bandit tämligen ointressanta. De saknar all den charm som den första filmen präglas av. Som den minnesvärda scenen där sheriffen Buford T. Justice uttalar de bevingade orden “What we have here is a total lack of respect for the law!”.

En skön anekdot i sammanhanget är att en av många som lät sig inspireras av ovan omskrivna charm var Liam Howlett i The Prodigy. Han samplade sheriffens uttalande och använde dem i låten “Their Law”, som blev en brakhit för den brittiska gruppen.

Kulturell korsbefruktning när den fungerar som bäst.

Bilbetyg: 6/10

Filmbetyg: 6/10

smokeyandthebandit.jpg

Share