cleopatra_jones

Cleopatra Jones. Filmtiteln skvallrar inte så lite om vad den här rullen handlar om. En tuff afroamerikansk kvinna som löser brott på ett våldsamt och okonventionellt sätt. Å så ett gäng andra sköna typer förstås. Blaxploitation i ett nötskal.

Filmen är inte genrens absoluta höjdpunkt, men väl värd att se. Inte minst för att allt givetvis är doppat i en orgie av tidstypiska sjuttiotalsdetaljer. Och med en ovanligt trevlig mängd fräna bilar från 50- till 70-talet.

Vad bjuds då tittaren på? Jo…

  • Vrålsnygga Tamara Dobson, som porträtterar Cleopatra Jones. Het och sval samtidigt. Frän som få.
  • Helskön soul- och funk.
  • Frisyrerna, som givetvis stjäl utrymme i alla tänkbara riktningar.
  • Kläderna. Damn, there’s some good shit.
  • Fantastisk usel action inklusive stelopererade karatesparkar och pistoldueller med lika given som risig utgång. Samtidigt är det uppenbart att det är från Cleopatra Jones karatesparkar som Quention Tarantino lånat en del moves till slutfajten i filmen Death Proof när stuntkvinnorna sparkar ihjäl Mike.
  • Helskön dialog med hårdkokta och välsaltade citat (förvisso utsläppade ur sitt sammanhang, men du fattar poängen) som “I’m tired of being a pussy cat”, “Do you wan’t to search me personally man, you wan’t some of this”, “Ride on, sweet sister”, “Next time you pull a razor on me, you better shave”, “A phone in your car? Ride on, that’s the first phone booth I ever seen with mag wheels”. Plus många fler stentuffa oneliners.
  • Å så alla hårda bilar. Som Cleopatras Chevrolet Corvette från 1973. Vad passar bättre än att fylla toktjocka jänkebilardörrar med lönnfack för allehanda vapen. Eller targaluckan som är customiserad, det vill säga höj- och sänkbar så att Cleopatra kan gå i och ur Corvetten utan att stuka mikrofonfrisyren. Biljakten i en halvfylld kanal går inte av för hackor den heller. Cleopatras Corvette, en Ford Mustang från 1967 (rätt gubbsnikig, men ändå) och en Ford Galaxie från 1970. Fordarna får pisk, GM tar hem matchen. 😉 Bilskroten i slutet av filmen är nog bland det sorgligaste och mäktigaste du sett på film på ett tag. Å tro det eller ej, bland alla skönheter i varierande skick spelar en Volvo PV en avgörande roll…

Bilbetyg: 6/10

Filmbetyg: 5/10

Share