Budweiser, Miller eller Coors (ölmärket de smugglar i Smokey and the Bandit) i alla ära. De amerikanska upplagorna smakar helt ok, och de finns att köpa även här i Sverige även om smaken inte är lika söt och god här.

Men… När det begav sig så stod det inte Budweiser, Miller eller Coors på öletiketter som satt på de tuffa killornas flaskor.

Där stod det istället Olympia Beer.

Olympia Brewing Company var ett bryggeri som var verksamt i USA mellan åren 1896 och 1983. Och marknadsföringsfolket var ena riktiga fenor på att placera bärsen i korrekta sammanhang.

American Grafitti, The Hollywood Knights, Chrome and Hot Leather och Thunderbolt and Lightfoot är fyra filmer där du  ser Olympia Beer förekomma flitigt. Ja, i praktiskt taget varenda Clintan-film med modern handling och Eastwood står där och dricker Olympia.

Olympia Beer såg också till att sponsra en hel del dragracing back in the days. Så väl Funny Car (ett flertal, bland annat Oly Roller på 70-talet) som Top Fuel-dragsters.

Företaget Ag Energy Resources Inc. köpte för övrigt alla maskiner och utrustning från Olympia Brewing Company när bryggeriet lade ner. Detta för att använda maskinerna till att tillverka etanol som motorbränsle. Bara en sådan sak…

Som sagt, det blir svårt att hitta en Olympia att njuta av 2013, men det går fortfarande att få tag på reklamprylar på ett Ebay nära dig.

oly_roller

Share