2016-02-05-nar-svartrock-blev-kustom

Av någon outgrundlig anledning – som jag redan har glömt bort – sitter jag och gluttar på en gammal musikvideo med goth/svartrocksbandet The Sisters of Mercy. Låten “Black Planet” från plattan “First and Last and Always”, en favoritskiva från tiden när jag var 18 år gammal, flimrar förbi på datorskärmen.

Men vad fasen är det bandet sitter i för bil?! En Pontiac GTO som inte masserats med särskilt blyga händer och maskiner…

WTF?! Det är ju George Barris-byggda Monkeemobile de kör runt i! Ett kustombygge som tangerar det mesta. Lekfullt? Ja. Vackert? Nja. Coolt? Extremt!

Plötsligt slår det mig att det nästan alltid finns övergångar mellan olika genrer och områden. Särskilt inom populärkultur.

Att goth och kustom de facto skulle ha något gemensamt känns lätt avlägset. Ja, i alla fall till dess att man minns kustombyggena DRAG-U-LA och Munster Koach som Tom Daniel en gång i tiden designade.

Förresten: Den rödsvarta texturen på omslaget till “First and Last and Always” skulle göra sig väldigt bra som lace-lack…

Här kan du läsa mer om Sisters of Mercy och Monkeemobile: http://www.robertwebb.com/som.htm

Här är musikvideon: https://www.youtube.com/watch?v=52ekdLfLiJE

Share