Den som söker efter litteratur som handlar om muskelbilar får femtioelva svar i retur, oavsett forum, butik eller affär. Det går minst tretton på dussinet av böcker om Pontiac GTO, Ford Mustang och Dodge Charger. Fotografier föreställandes krämiga lacker i ystra färger och svarta däck som liknar svettig saltlakrits turas om att dansa över boksidorna. Svar på frågor som ofta ställs serveras: Vad är en muskelbil? Vilka var de första och de sista muskelbilarna?

Det trista är att alla böcker i princip är likadana. Äger du en så äger du alla, med andra ord. Det som skiljer dem åt är några futtiga årtal, fram och tillbaka. I ärlighetens namn lyckas ingen författare heller riktigt besvara frågan “Vad är en muskelbil?” fullt ut. Främst av den enkla anledningen att det inte finns ETT svar på frågan.

Boken “Selling the American Muscle Car: Marketing Detroit Iron in the 60’s and 70’s” av Diego Rosenberg är således en frisk fläkt i sammanhanget. Detta eftersom boken kastar nytt ljus över de gamla amerikanska prestandabilarna.

Ja, boken speglar relationen och kommunikationen mellan företag, återförsäljare och kunder; hur de båda levde och verkade nära varandra och i symbios under 60- och 70-talet. Detta gjorde att muskelbilarna sålde som smör i solsken, inte minst eftersom relationer mellan de olika parterna byggde på så mycket otvungen glädje.

Det som är extra roligt är marknadsavdelningarnas otyglade kreativiteten under de här åren, till exempel i form av olika kampanjer. Här finns Dodges “Scat Pack”, AMC:s “Go Package” och Fords “Total Performance”. Särskilt Chryslers marknadsavdelning briljerade stort under muskelbils-eran när det kommer till färger, former, figurer och budskap.

En roligt detalj är också det som står att läsa om legendariska återförsäljare som Royal Pontiac, Nickey Chevrolet, Tasca Ford och Grand Spaulding Dodge. De här nasarna spelade definitivt en betydande roll för muskelbilarnas kommersiella framgångar.

Slutligen kan du får svaret på vad en muskelbil är av undertecknad. Ja, en av många svar alltså. En muskelbil är mycket prestanda för en förhållandevis liten peng. En muskelbil är ett oförnuftigt och sällan säkert fordon, som bjuder på en intensiv upplevelse. Varje gång. En muskelbil syns och hörs, och ingenting för den som låter sig styras av Jante.

Share