2015-04-24-att-fostra-nasta-generations-bilnordar

Har du och dina småttingar sett Pixarfilmerna Cars femtioelva gånger? Läst Jan Lööfs Skrott-Nisse till dess att sidorna trillat ur bilderboken, som i sig fullständigt gått upp i limningen? Har ni då iställt gått över till att titta på tv-serien Skrotnisse och hans vänner?

Har ni var och varannan kväll vid sängdags myst med Arne Norlin och Jonas Burman fantastiska böcker om Halvan och fascinerats över alla korrekt återgivna detaljer ur VW-bilar och X200-tåg?!

Då har jag en nytt litet mysigt kulturtips till dig och er! Det är den animerade och utflippade tv-serien Adventure Time (Äventyrsdags på svenska) som visats på kanalen Cartoon Network.

Jag tänker särskilt på avsnittet “We Fixed a Truck” (säsong 5, avsnitt 39) där de tossiga figurerna Finn och Jake men framför allt tokteknikern Banana Man och helsköna Beemo ska laga en Dodge pickis med diesel-raksexa. Tydligen har någon monterat av topplocket, som ganska snart återfinns på flaket.

Motorn har emellertid gått varm, så topplocket är skevt… Allt detta, vad som kan hända med topplockspackningar vid överhettning, hur en förbränningsmotor fungerar, etc, förklaras ytterst pedagogiskt. Kjempegreit!

Att Beemo sedan tar nattskiftet och våldar om pickisen till en (harkel) kustom gör givetvis avsnittet ännu mera underhållande!

Allt är så bra gjort att man kan leva med vissa felaktigheter, som att en bra och snabb förbränning beskrivs som en explosion, vilket är felaktigt.

Men även det är i och för sig bra, för då kan ju du och jag briljera med våra kunskaper!

Här hittar du avsnittet: http://bit.ly/1ESjtX8

Share