Bosse i mekgaraget är en klurig herre. Då och då vandrar han förbi min plats, alltid med en anekdot i bakfickan.

Som det där knepet med att alltid börja med den skruv som är jävligast. Som endera är mest fastrostad, sitter sämst till eller på annat sätt är jobbigast att få loss.

Anledningarna är förstås flera. Inte sällan är det så att saker ska fångas upp när de har skruvats loss. Men det kan gott också vara så att det du kommer att behöva mest tålamod till det fästelement som är drygast. Å ju längre du håller på och skruvar, desto tröttare blir du. Därmed försvinner också tålamodet sakta men säkert för att vara helt väck när du verkligen behöver det.

Å vi vet väl alla vad brist på tålamod kan ställa till med…

Detta fel är något även de mest rutinerade mekanikerna gör, menar Bosse. Vi är väl alla lite kortsiktiga ibland och börjar med den lägst hängande frukten.

Ett annat enkelt men effektivt tips som rör skruvar när det är dags att skruva tillbaka dem är att börja med att backa skruvarna. Rotera dem motsols (eller medsols beroende på gänga förstås) till dess att skruven “hoppar inåt”. Då ligger du garanterat i fas med gängorna och minimerar risken att skapa dig gängpaj på grund av slitna skruvar.

Share