Vi har väl alla stått där och svurit över hur svårt det är att bocka broms-, bensin- och vakuumrör.

Det är korrekt. Det finns företag som livnär sig på att hjälpa dig med detta. Det finns färdigbockade rör att köpa. Ja, det finns verktyg att köpa, typ rörbockare.

Men de är alla mer eller mindre kostsamma alternativ.

Rörbockaren Malco Tube Bender är däremot ett prisvärt alternativ om du bara bockar några enstaka bromsrör en gång var tredje år. Verktyget kostar nämligen en trevlig bit under hundralappen. Men så handlar det heller inte om något  annat än än en väldigt kaxig fjäder.

Hur verktyget fungerar? Du stoppar i all enkelhet in ditt rör i fjädern, och böjer sedan med handkraft. Den omgärdande fjädern ser till att rörets profil och utseende behålls intakt. Det enda som uppstår är det du vill ha, det vill säga en krök i x antal grader på rätt ställe utan att rörets väggar kollapsar.

Malco säger att deras tube bender fungerar på rör av koppar, mässing och aluminium. Malco påstår även att rör av rostfritt stål ska fungera av böja genom fjädern, men då får man nog varsamt ta hjälp av knä eller skruvstäd. Om man inte heter Bruce Banner och ibland är mycket grön och väldigt arg.

2015-04-29-bocka-roren-billigt-och-enkelt

Share