För några månader sedan fick min älskade sambo ett ryck och köpte ett redigt cykelvrak på loppis för en tjuga.

Rejält sliten barncykel. Perfekt att lära sig cykla på om man är snart fyra år.

Dubbelpunka och en del annat småfix ingick i affären. Även det perfekt. Då får Noomi chansen att ta nästa lektion i den ädla konsten att laga och underhålla sina grejer. Och sakta men säkert förstå tjusningen med det.

I kursen ingår för övrigt kunskaper som att man inte lagar en cykel med vare sig avbitare modell större eller hammare. Att sandpapper inte är till för att slipa asfalt. Samt att det är en kass idé att dra i ventilgummit (som redan från start är sprött av ålder då det kommer från diverse antika däcklagningskit svärfar to be givit mig). Pappa blir så sur då.

Tålamodet höll i sig ovanligt länge för att vara Noomi. Vilket i sig är epic win!

Samma sak gäller pappa… 😀

Vi skruvade tillsammans av fram- och bakhjul samt krängde av däcken för att komma åt slangen. Sedan satte vi i ventiler och ventilgummin och pumpade upp slangarna. Orkade inte fylla en hink med vatten för att kolla efter luftläckage, så vi börjar med att se om slangarna behåller luften över natten.

Nästa steg är endera nya slangar (tror svärfars reparationskit inklusive några märkliga vulkmixar är lite väl gamla) eller inser det faktum att de gamla håller tätt. Sedan ett par stödhjul på det, och det är dags att tugga asfalt. Ja, cykeln är ju redan rosa, så den behöver vi inte blästra och lacka om (vilket var min tanke från början).

Kanske blir det lite dekaltrim också…

2014-10-20-dags-att-lara-sig-att-meka-1

Första mekobjektet: Den egna cykeln. Bättre än att börja skruva på pappas Nova just nu… Han blir så nervös då…

2014-10-20-dags-att-lara-sig-att-meka-2

Tålamodet… En underskattad kvalité. Tröttnar man på att meka får man givetvis organisera sina kritor istället. Pappa organiserar gamla repsatser!

2014-10-20-dags-att-lara-sig-att-meka-3

Hittade denna krita i en av repsatserna. Fattade inte vad man skulle ha den till. Prövade att krita ventilerna innan jag rullade/trädde på ventilgummit, och det gjorde stor skillnad. Är det kritans syfte?!?!

2014-10-20-dags-att-lara-sig-att-meka-4

Vi får se om slangarna behåller luften över natten!

Share