Häromdagen hade frun somnat på soffan och jag satt och bläddrade lite förstrött bland titlarna på Netflix.

Fastnade efter en stund för dokumentärfilmen Silicon Cowboys. Jag har trots allt en bakgrund som mjukvaruutvecklare, datornörd (fick min första dator för 30 år sedan) och med en elektronikutbildning på gymnasienivå i bagaget (tror jag minns Ohms lag).

Filmen visade sig handla om datortillverkaren Compaqs uppgång och fall, en framgångssaga av episka mått. I alla fall de första åren. Jodå, en Compaq har man ju också ägt.

Compaq kan sägas vara först ut med bärbara datorer (eller i alla fall släppbara…), och lade grunden till dagens samhälle med smarta telefoner.

Det riktigt intressanta, och det fick mig att fastna, var emellertid filmens inledning (som pratar om dragracing, visar någon form av banracing och visar bild på en kustomiserad Ford, eh…).

Rod Canion, medgrundare av Compaq, var tydligen en stor bilfantast som ung och berättar att allt tog sin början med just mekandet med bilar i allmänhet och en Ford från 1953 i synnerhet.

Att plocka isär bilarna, justera tändningen, att lära sig lösa saker och ting. Att våga ge sig på detta. Det blev startskottet för Rod Canion att sedan ta sig an betydligt mer komplexa arbetsuppgifter. Som att starta och driva det datorföretag som går till historien som ett av de snabbaste bolagen in på Fortune 500-listan. Med tillväxt i rekordfart.

Så vad kan vi alla lära oss av detta? Jo… Det finns en mycket god anledning att lära barnen allt om bilar och att våga meka. Eller till och med vuxna. Vem vet vad det kan leda till i framtiden.

Share