Denna guide förutsätter följande prylar: Kablar för ström, jord, styrsignal och högtalare, bilstereo, minst två högtalare, kablar med två rca-kontakter (hanar) i varje ände och ett slutsteg.

 1. Börja med att dra en strömkabel från bilbatteriet till slutsteget. Beroende på var du placerar detta slutsteg behöver du en kabellängd som matchar avståndet. Kabeln ska vara rejält tjock, minst en centimeter i diameter, och en glassäkring ska sitta mellan bilbatteriet och slutsteget. Säkringen ska placeras max 30 centimeter från bilbatteriet (kolla med ditt försäkringsbolag). Du kan fråga personalen i butiken där du köper ditt slutsteg vilken strömstyrka (ampere) säkringen ska tåla.
 2. Placera inte säkringen i säkringshållaren ännu. Mycket viktigt.
 3. Dra kabeln mellan slutsteg och bilstereo. Den ska vara utrustad med två rca-kontakter i varje ände, plus en styrkabel som gör att du slår av och på slutsteget samtidigt som bilstereon. Längden matchar förstås avståndet mellan slutsteg och bilstereo.
 4. Grattis, du är klar med det jobbigaste. Skruva fast bilstereon och slutsteget ordentligt och enligt eventuella anvisningar. Montera därefter högtalarna.
 5. Jorda bilstereon och slutsteget. Observera att det ska vara exakt samma tjocklek på jordkabeln för slutsteget som strömkabeln till samma enhet, det vill säga minst en centimeter i tjocklek. Mycket viktigt.
 6. Anslut kablarna (rca plus styrsignal) mellan bilstereon och slutsteget, och så högtalarkablarna. När det gäller de senare gäller principen ju tjockare, dess bättre. Om du vill ha bra ljud, vill säga.
 7. Anslut bilstereon till bilens säkringsdosa eller motsvarande, så att bilstereon har ström. Om bilstereon mot all förmodan saknar säkring ska du se till att det finns en sådan på denna strömanslutning.
 8. Sätt i glassäkringen mellan batteri och slutsteg.
 9. Slå på stereo, se till att slutsteget går på, ställ in slutsteget efter manualens anvisning och rocka på.
 10. OBS! Kolla hur lång tid högtalarna behöver spelas in. Det är inte att bara kräma på från sekund 1, då tar högtalarna stryk.
 11. Klar. Knäck en bärs, det har du gjort dig förtjänt av!

Share