Nu har motorbygget kommit igång på allvar. Gött! Första steget är en ordentlig genomgång av motorblocket. Här ingår bland annat en mycket noggrann rengöring av alla vinklar och vrår (många och inkluderar blockets kylkanaler), inspektion och rengöring av en massa gängor, tillsyn av cylinderdäcken så att de är plana, lyftarlopp så att de är fin och släta, och så vidare.

Inte kunde jag väl ana hur många detaljer som ska granskas. Puh! Samtidigt hade väl vissa delar, till exempel om cylinderdäcken behöver planas, kunnat kollas tidigare. Till exempel innan cylinderloppen skulle borras upp en överdimension, så att motorverkstaden kunnat göra detta jobb samtidigt. Det är emellertid lätt att vara efterklok. Hyfsat noggranna mätningar med stålskala och bladmått (0.003 tum) tyder också på att något planande av blockets cylinderdäck inte behövs. Förhoppningsvis. Eller?

Gissar att jag sammanlagt kommer att lägga ner flera arbetsdagar på inspektion och rengöring. Men det är garanterat värt!

cylinderlopp_11.jpg

Före: Den nedre delen av ett av cylinderloppen. Till synes en smula ojämn kant. Denna fasas av med en dremel så att det inte bildas sprickor som vandrar uppåt i loppet.

cylinderlopp_2.jpg

Efter: Kanten inklusive den ojämna gjutningen är nu nedslipad och risken för sprickor har minimerats.

motorborstar_in_action.jpg

Gissa om det finna många oljekanaler att tvätta rent. Här får motorborstarna jobba.

gangtapp_in_action.jpg

Ett motorblock har skapligt många skruvhål att kolla. Glädjande nog så är de till topparna helt ok på mitt block.

Share