img_7058-1

Ja, svetsen alltså. Och det ska den ju göra. Låter den som när man steker bacon på hög värme, då är MIG-svetsen förmodligen rätt så bra inställd. Sedan bör man givetvis dubbelkolla att svetsen bränner igenom ordentligt, till exempel på en provbit.

De närmaste månaderna blir det en del lagande av stötfångare och störfångarbalkar. Riktig kul arbete. Jag älskar att laga saker. Stimulerande värre!

Jag börjar med balkarna förstås, eftersom de rent estetiskt inte ställer lika höga krav på svetsandet som stötfångarna. De senare måste vara riktigt bra lagade. Helt släta, förstås. Krompulverlacken jämnar förvisso ut små, små ojämnheter, men jag räknar inte med det…

För övrigt ska stötfångarbalkarnas svetsfogar slipas ner lite till, och sedan blästras innan målning. Blir nog bra detta, och som tidigare skrivet garanterat bättre än att försöka laga dem med rostfri stålplåt och MIG-svets…

img_7033

Jag kapar ur de gamla anfrätta segmenten i steg och ersätter dem med frisk plåt. Enklare att jobba på det sättet, plus att jag inte vill att balken slår sig på grund av värmen.

img_7039

Försöker få till en spalt mellan gammal och ny plåt om cirka två millimeter. Det vill säga godstjockleken. Det är riktlinjen. På vissa ställen blev den dock lite större, men det ordnar sig.

img_7046

Vill man fylla upp mindre hål kan man använda kopper/mässing som mothåll. Då blir det nästan som om man gjuter igen hålen. Ju tjockare mässing-/kopparbit, desto bättre värmeavledning. Min bit är i tunnaste laget, men fungerar.

img_7050

Detta hål var sönderrostat i den övre kanten, om du fattar vad jag menar. Jag gjorde det enkelt för mig och “byggde” en ny kant. Good enough, som de säger.

Share