Med tanke på hur fult lackade ventilkåporna var innan jag började renovera dem så är det nog inte helt galet att kalla eländet för klotter. Vad passar då bättre för att avlägsna färgen om inte klotterborttagningsmedel!
Dessutom är medlet (Vandalex Plus) skonsamt mot aluminium, vilket inte kan sägas om andra färgborttagningsmedel. Eller en gammal hederlig slipmaskin, för den delen.
Se bara till att använda skyddsmask, för ångorna stinker. Förmodligen är de heller inte särskilt hälsosamma.
2011-01-31 kl. 10:17
Aluminium….då är vi två att behandla just den metallen för jag har just brottats med en kofångare till 240:n som demonterades och ska lackas.
Klotterborttagingsmedel….var får man tag i sånt…inte över disk va
Hade själv Bräckelen till att ta bort gamla oxideringar och smuts mm
Lycka till med ventilkåporna!!!
Hälsningar
David
2011-01-31 kl. 11:25
Se där. Så Volvo använde sig av aluminium i sina kofångare till Volvo 240? Det verkar ju inte vara den billigaste lösningen direkt. Hm. Eller är det delar av kofångaren som är gjort i det materialet?
Varför ska du lackera? Inte läge att polera och applicera lite klarlack?
Jag fick låna klotterborttagingsmedel av en av mekpolarna i garaget. Han jobbar som rallare, så han hade fått tag i medlet därigenom. Det används väl just för klotterborttagning i den branschen, kan man gissa.
Tror inte att du kan köpa över disk, men sök vetja! Medlet är definitivt värt pengarna. Men används mask om du kommer över en burk. Står mest “sörj för god ventilation” på burken, men jag gissar att man inte ska andas in ångorna…
2011-01-31 kl. 23:59
Har testat polering & klarlack på dom gamla och det blev inte 100 så lackning funkar bäst och man ser inte skillnaden.
Hela kofångaren är ett aluminiumstycke där gummit är skruvat på
och har man fått en skada på en sån kofångare…blivit skev så kan man inte räta den….
Har testat allt inklusive gas och även hydraultryck…men icke testade även att ha kofångaren liggande på en körplåt och tryckte med en teleskoplastare men rak blev han inte…så det fick bli en “ny”
Aluminiumkofångaren hängde med till 1982 (i skarven där någonstans)
Det medlet verkar vara som gjort för han Lyset i Hallonbergen (Robert Gustavssons figur….)
2011-02-01 kl. 18:29
Aluminium känns inte som den billigaste metallen att göra kofångare av. Fast det är ju listigt, minsta skada och du behöver köpa en ny om du inte vill fortsätta med skev kofångare.
Det bränner i bröstet… 😉
2011-02-02 kl. 23:19
tror 240 kofånganra är gjorda i nåt somkallas strängpressat aluminium, ytan krackerlar om det böjs eller skevas i materialet, går sällan å få bra igen. det är en slags legering som troligen innehåller vanadium som fungerar på samma sätt som det gör i rostfritt stål, det bildar en hård yta.
En anna grej är att aluminium är en av de mest reagenta metaller som finns, obehandlat börjar oxidationen omedelbart. det finns oftast två bra sätt att ta bort färg, antingen med starka alkaliska grejer (typ lut) eller med syror. problemet är att alu gillar inget av dom nåt vidare bra. Så håll hårt i den burken med klottersanering om den är skonsam mot lättmetaller 🙂
2011-02-03 kl. 13:55
Aluminium är inte så dyrt, och som Mårten säger är det väldigt lätt att strängpressa. På det viset kan man lätt tillverka bikakestrukturer och andra materialsnåla men starka konstruktioner.
Jag provade att ta bort färg från en sån där “Fotografering förbjuden”-skylt (zinkgjutgods?) medelst färgborttagning från färghandeln. Det var ett medel som såg ut som fil, luktade som bensin och penslades på. Det var rätt bra!
Förresten Peter, du tipsade mig om någon sajt där det stod om förgasare och deras intrimning. Vad var det för sajt nu igen?
2011-02-03 kl. 17:07
Fast aluminium lär fortfarande vara dyra än stål av sämre kvalitet, som tidigare användes som kofångarmaterial. När vi börjar prata kvantiteter lär det ju bli en viss skillnad, eller?
Sajten heter Tuning Made Easy. Finns här: tuningmadeeasy.com
2011-02-03 kl. 18:13
Aluminium är också intressant ur den synvinkeln att det den mest eller nästan mest förekommande metallen i jordskorpan. Men då den alltid förekommer i oxid med ett eller annat jox är den svår och energikrävande att utvinnas. Att kunna bemästra det är en relativt ny process. När napoleon III:e höll hov för sina generaler och marsalker fick dom äta på guldtallrikar men kejsaren själv hade en tallrik av aluminium. Så extremt var aluminium vid den tiden.
2011-02-03 kl. 18:35
Se där. Men vad är aluminiums stora poänger då?
2011-02-03 kl. 18:55
Jag skulle tro att vikt/styrkeförhållandet i många fall är bättre för aluminium, plus formbarheten. Värmeledningsförmågan är också god, vilket dock inte är särskilt viktigt för en stötfångare 🙂 Dessutom är aluminium lätt att återvinna. Men det är t ex inte en lika bra lagermetall som gjutjärn, varför alu-motorer har gjutjärnsfoder.
Tuning made easy var ju helt enkelt EMINENT! Tack för tipset!
2011-02-04 kl. 09:15
Låter som alla rätt angående aluminiums egenskaper. Å ja, ytan är lite mer porös i jämförelse med t.ex. gjutjärn.
2011-02-04 kl. 10:37
“…ytan är lite mer porös i jämförelse med t.ex. gjutjärn.”
Där var jag rädd att du hade luktat för mycket på klotterborttagaren, men det stämmer ju faktiskt! Jag tänkte att det väl är tvärt om, men då tänkte jag ju på sandgjutna gjutjärnsprodukter.
En sak som är gynnsam för gjutjärns lagermetallsegenskaper är att det innehåller grafit, som är smörjande.
2011-02-05 kl. 00:01
aluminium är jätteporöst, som sagts tidigare därav är det oerhört reagent. jag har lackat nyblästrat aluminium med en speciell alu-primer (effektiv, och därför superförbjuden idag…) det suger in som en svamp, tio år senare ser det fortfarande fräscht ut som “rått” gjutet aluminium. 🙂
Aporpå lageregenskaper så funkar det visst dåligt, men t ex audi använder inte “lösa” järnfoder utan dom bränner in en legering i loppen, sintrar, med okänd mtall och får en järnhård yta.
2011-02-05 kl. 09:59
Speciell aluminiumprimer… Men vänta… Du är ju expert på det här med att måla! Du lär ju ha en del sköna trix och färger i din låda… 😀