“Brinn för fan, brinn!” är inte bara en skönt rivig låt av Totalt jävla mörker, det är också en bra rubrik på det här blogginlägget.

Jag har nämligen gått en svetskurs på Skeppsholmsgården. Skälen är tre:

 1. Lära mig att svetsa på ett säkert sätt.
 2. Bli vän med svetsutrustningen.
 3. Bolla reparationsidéer med en duktig lärare.

Möjlighet att testa så väl gas- som olika former av elsvetsning erbjöds, och jag fastnade naturligtvis för migsvetsen. Skälen är återigen tre:

 1. Den är enklast att hantera.
 2. Den är säkrast.
 3. Den uppfyller de behov jag har.

Att försöka svetsa ihop 8 milimeter bilplåt med tråd och gassvets är nämligen extremt svårt. Det kräver många timmars praktik innan tekniken behärskas.

Att i stället punkta ihop två plåtar med migsvetsen – och sakta bygga en svetssöm av svetspunkter – är desto enklare. Det klarar de flesta av efter fem-sex timmars träning. Även de som har otur när de tänker, som läraren Günther sager.

Här följer några tips för dig som inte har ork eller råd att kasta ut flera tusen på en helgkurs i svetsandets ädla konst.

 1. Läs på ordentlig om säkerhet! Skötsel av gasflaskor är ett mycket viktigt delmoment, men också att lämna lokalen först en timme efter att svetsutrustningen stängts av. Se även upp för galvfrossa (inte nyttigt) och svetsloppor (otäcka i ögon, öron och andra kroppsdelar). Mig-, mag och elsvets ger i från sig ett extremt starkt ljus som du måste skydda ögonen från, och du ska inte heller andas in den rök som bildas vid elsvetsning. Du ska också känna till att acetylen – det som brinner som fan vid gassvetsning – brukar vara luktsatt så att läckage ska kunna upptäckas.
 2. Mer säkerhet: Underredsmassa brinner otäckt bra. Det gör däremot inte bomull, som är förstahandsvalet när du väljer arbetskläder vid svetsning.
 3. Ännu mer säkerhet: Arbetstryck ska du veta vad det är när du svetsar med gas, och det samma gäller för bakslagsventil. Du ska också känna till vad den vita packningen har för relation till svetsmunstycket.
 4. Svetsar du med migsvets ska du sätta jordpunkten så nära svetspunkten som det bara går.
 5. Pulver släcker en brand bättre än skum, men är svårare att sanera. Det är i princip omöjligt att göra rent en bil invändigt om du dumpat innehållet i pulversläckaren där.
 6. Våga svetsa! Det är bara att testa sig fram när du väl kan säkerhetsbiten.
 7. Hoppa upp ett snäpp på prisstegen när du ska köpa svetsutrustning. Du får vad du betalar för, precis som vanligt.
 8. Gas- eller elsvets är frågan. Det beror på vad du ska göra, och vilka material du ska jobba med. Gas (acetylen) är allsidig men utrustningen dyr, bra för att kapa och böja material. Ren elsvets funkar fint för materialstorlekar upp till 85 milimeter. Mig (också gas, men bara för att skydda svetszonen) är bra när stor värmespridning (orsakar bucklig plåt) inte tillåts, och är enkel att komma igång med. Tig är super för både aluminium och rostfritt stål. Och så vidare. Bara att läsa på.

svets2.jpg

svets1.jpg

Share