Internet är fullt med förståsigpåare och experter. Inte sällan eskalerar diskussionerna när två eller flera av dessa experter träffas på ett forum. När det gäller motorer och hobbymekaniker är de två hetaste ämnena motoroljor och momentnycklar.
Just beträffande momentnycklar tänker jag särskilt på en kilometerlång tråkning på Sporthoj.com.
För att bespara dig timmar av mer eller mindre (mest mindre) intressant läsning följer här ett extrakt med det viktigaste ur den forumtråden, blandat med egna erfarenheter. Några riktigt bra tips som rör moment, och hur vi hobbymekaniker ska förhålla oss till det.
1. Eftersom verkstadshandböcker sällan redogör för skruvförbandens friktionskoefficient, vinkeldragning, smörjmedel eller motsvarande information… Hur bör vi tolka dessa? Med andra ord: skall vi smörja? Var skall vi smörja, och med vad?
– Rensa det gängade hålet med en gängtapp, blås ur med tryckluft (om du har). Rengör sedan skruven med stålborste (plus tryckluft om du har). Smörj gängorna och under skallen med lämpligt smörjmedel:
För aluminiumgods används aluminiumpasta, exempelvis Biltema 36-910. För stål eller gjutgods används kopparpasta, till exempel Biltema 36-1800. Det går också bra med motorolja.
2. Då momentet ofta är de enda data i verkstadshandböcker som delges och en momentnyckel är ett enkelt och relativt billigt verktyg ämnat att omsätta dessa i praktik; Hur skall vi hantera denna? Position, handhavande, förberedelser?
– Ställ in önskat moment på momentnyckeln enligt exempelvis verkstadshandboken. Dra först skruven så att du får ett “litet” motstånd, använd en hyls- eller ringnyckel av lämplig storlek. Dra med momentnyckeln i EN ENDA RÖRELSE tills rätt moment uppnåtts. Ibland säger verkstadsmanualen att du ska dra i två steg, först till exempel 3.5 Nm och i nästa omgång 5.5 Nm. Dra då samtliga skruvar med det första moment först och sedan med det andra. Viktigt att inte dra “nästan” klart och ta omtag. När du är klar så kom ihåg att SLÄPPA på spänningen i momentnyckeln. Glöm inte: Att göra rätt är viktigare än att ha rätt märke på momentnyckeln.
3. Med momentnycklar i lämplig kvalitet, rengjorda skruvar och en dutt 5-56 och noggranhet när det gäller angivet moment och jämnt dragna skruvar, är jag hemma då eller lurar några vanliga faror som man normalt inte tänker på?
– Du klarar dig oftast fint!
4. Varför ska man dra en momentnyckel i EN ENDA RÖRELSE tills det klickar, och inte ta omtag? Momentnyckeln borde väl känna av rätt moment ändå?
– Det har att göra med att startmomentet för att få igång rörelsen igen är rätt stort, har du då stannat strax under önskat moment kommer du lösa ut nyckeln ut utan att ha uppnått rätt moment.
5. Hur vårdar man sin momentnyckel bäst? Ja, bortsett från att den skall ligga i ospänt läge när den inte används.
– Det är i princip det, samt se till att den inte blir full i sand och slipdamm.
6. OM man vill kalibrera sin momentnyckel, var går man då? Är det värt det?
– Till företaget Exova METECH samt Nej! Att kalibrera momentnyckel är helt klart överkurs för hobbymekaren. Men kolla gärna med en annan momentnyckel så att ditt verktyg verkligen är korrekt kalibrerat.
7. Verkstadshandboken säger att jag ska dra torrt, och här står det används smörjmedel. Vad gäller?
– Följ verkstadshandboken!
8. Har vi glömt något?
– Ja. Är det exempelvis flera bultar som ska dras, till exempel till topplock eller ventilkåpor, är det viktigt att alla bultar dras med samma moment. Så trycket fördelas jämt, och packningen trycks ner lika mycket överallt.
2011-01-14 kl. 14:01
Nej, vi behöver nog inte vara så noggranna! Våra bilar är ju hopskruvade av ackordsjobbare i Detroit och Dearborn som nog inte läste så noga på momentnyckeln när de begav sig. Och de har ju hållit ihop ett tag… Ser fram mot ett liknande inlägg om den andra trätopunkten, motoroljor!
2011-01-14 kl. 15:54
Det känns iofs som att alla bilar är ihopskruvade på ackord. Eller? Fast hur fasen funkar ackord på linan, egentligen. Man är ju rätt beroende av ett att ett gäng personer på bandet innan ditt moment jobbar på. Hm.
Haha. Ett inlägg om motoroljor skulle snart ta över hela bloggen. Det ämnet är ju helt outtömligt! 😀
2011-01-14 kl. 16:47
Min föreläsare i maskinkonstruktion berättade att montörer med ackord på någon fabrik stod och drog åt muttrar med momentnyckel som om det vore ett vanligt spärrskaft – ryck, slit – för att bli klara så fort som möjligt. I Japan sattes däremot alla montörer på en veckas kurs i momentdragning! Säger något om kvalitetstänket i den uppgående solens land.
2011-01-14 kl. 16:49
Se där. Men så vet vi ju skillnaden mellan kvalite och skit i sammanhanget också…
Och vi älskar eländet! För det har en själ! En mänsklig sida, för att vara lite filosofisk. 😉
2011-01-14 kl. 17:14
Läste i Ny Teknik för ett tag sedan om hur Scania börjar dra bultar till sträckgränsen för att kunna göra dem tunnare och spara vikt. De bultarna kan bara användas en gång, så om de måste skruvas ur ska de kastas. När sådan teknik finner sin väg ner i bilar kan vi glömma att dra bulten “lite på känn” om vi vill att det ska sitta rätt.
För övrigt så sker väl mycket av skruvningen idag med elektriska verktyg som är inställda att dra på rätt sätt, och dessutom loggar att en bult är dragen?
2011-01-14 kl. 17:58
Nicklas: Låter lite konstigt. Du förlorar väl ingen vikt på det? Det är väl inget material som skalas av direkt, eller hur.
Det är ju coolt om exakt varje monteringsmoment loggas. Snacka om spårbarhet!
2011-01-16 kl. 23:34
Scania pysslar ju av nån anledning rätt mycket med dieselmotorer, där är förfarnadet lite annorlunda på saker med bultförban i och runt blocket. Främst topplocken då, dessa skall motså ett komp på uppemot 25:1 och är därför gjorda i ett annat stål som skall sträckas maximalt, dessa bultar går itne att återanvända vid renovering.
2011-01-18 kl. 10:16
Komp på 25:1 på en V8 driven av bensin, det skulle smaka det! Verkar vara en del krafter involverade när det kommer till diesel du.
Låter som om de där skruvarna (för vi pratar väl inte om bult här) kostar en del vid renovering. 😀
2011-01-24 kl. 21:37
Att läsa inlägget är som att åka tillbaka 25 år i tiden och lyssna på min far i garaget. Fick som 10 åring ofta hjälpa honom att renovera toppar på Italienska bilar och han verkar ha läst detta inlägg många gånger eftersom han tutade i mig precis detta..
Jag fick ärva hans engelska Momentnyckel men köpte förra året ett nytt Kamasa tools för att kunna dra åt centrumnavet på min räcer Golf MK1 till 230NM!!!
T.om. så jag skrev ett inlägg om nyckel:
http://fixarfarsan.blogspot.com/2010/04/atdragningsmoment-centrummutter-golf.html
Tack för en grymt bra blogg, tyvärr inte varit och läst här på ett tag!
2011-01-24 kl. 23:53
Tack för berömmet! Och najsig momentnyckel (vill ha!). Visst bör man dra även däck med moment… Men det har tyvärr inte hänt hittills… Hehe.
Hängde också med farsan när jag var liten. Då fick man bland annat lära sig det där med att dra skruvar i kors, det vill säga tvärs över. Det sitter i. Moment var det dock aldrig tal om, “men inte för hårt, sade farsan”. 😀 Så rätt han hade.
2012-01-28 kl. 07:27
Läs gärna mer om skruvar och åtdragningsmoment på http://www.appro.se – välkommen med frågor.
2012-01-28 kl. 10:38
Nämen titta, Peter Fjordman idkar gerillamarknadsföring i min blogg. 🙂
Hm. Jaja, ska kolla om företaget (som säljer skruvar) faktiskt bjuder på någon skön bonuskunskap i sitt nyhetsbrev “Skruvkunskap”. Peter lockar i alla fall med kunskap om skruvtermer förspänning, nominell sträckgräns, spänningsarea, klämkraft och stigningsvinkel…