Bensintanksoperationen har utförts på en Chevrolet Nova från 1970.

  1. Koppla loss jordflätan som går från tankarmaturen till karossen. Du hittar den på framsidan av bensintanken, i bilens färdriktning.
  2. Koppla loss kabeln mellan tankarmaturen och bensinmätaren. På min Nova går kabeln upp över tanken (mellan tank och kaross) och bakåt, och sedan upp i bagageutrymmet. Sedan följer den med i kabelstammen via bakljuset och fram till säkringsboxen. Lämpligt ställe att knipsa kabeln – om kontakt inte finns – är förstås i bagageutrymmet.
  3. Koppla loss bensinslangen som går från bensintanken / tankarmaturen fram till soppapumpen. I Novans fall så finns det en skarvning bestående av en textilflätad bensinslang i PVC mellan tankarmaturens bränsleledning och det bensinrör som går fram till bensinpumpen. Det är alltså bara att ta bort en slangklämma, som sitter lätt åtkomligt i anslutning till bakre, högre hjulshus (på bensintankens främre sida i bilens färdriktning).
  4. Dags att lossa tanken som sitter fast mot karossen med två stålband och fyra skruvar. Lossa de två  främre skruvarna, de på bensintankens framsida i färdriktning. De kan skruvas bort helt utan att någonting händer, stålbanden är nämligen fastkrokade i karossen och bär ändå upp tanken. Min bil är tämligen fin under, men de bakre skruvarna med tillhörande muttrar sitter ändå mycket hårt. Det kan alltså vara lite tufft att lossa muttrarna (du ska inte ta bort skruvarna) om rost finns, vilket nog är mycket vanligt. Stålbanden viker sig dessutom lätt, så se upp så du inte skadar tanken eller till och med vrider av stålbandet/n. När du lossat de bakre muttrarna, skruva dem hela vägen ner på de långa skruvarna, men lossa dem inte helt.
  5. Är du en lycklig jävel med pallyft, kör in den under bilen. Har du inte lika stor tur får du nöja dig med en garagedomkraft (lägg en träskiva mellan domkraften och bensintanken för att fördela vikten). Pumpa upp garagedomkraften så att den stöttar tanken, lossa sedan muttrarna helt.
  6. Se till att påfyllningsröret inte går emot bakre kofångare (finns det en risk för det kan du skuva fram tanken lite samtidigt som du sänker garagedomkraften). Sänk sedan ner garagedomkraften sakta men säkert – här är det listigt att vara två personer – och se upp ifall tanken inte är helt tom. Den kan då börja vobbla på grund av att soppan som åker fram och tillbaka.
  7. Rulla ut garagedomkraft och bensintank, och plugga bensinslangen.
  8. För att montera en ny tank (eller den gamla), gör ovanstående punkter i omvänd ordning. Glöm dock inte att applicera någon form av dämpning mellan tank och kaross.
  9. Klar. Knäck en bärs, det har du gjort dig förtjänt av!
Share