Efter en intensiv inspektion visade det sig att motorblocket inte har några trasiga skruvgängor. Skönt. Dock har skruvhålen för vattenpumpen på sidan för utgående kylarvatten både blivit lagade med gängstång, borrning, gängning plus insatsgänga till rätt dimension (det ena hålet) och uppborrad till överdimension med metrisk gänga M12 (det andra hålet).

Då bara tre av fyra skruvar till vattenpumpen således passar uppstod ett problem med två lösningar: Endera fixa blocket med allt var det innebär (dyrare och krångligare) eller borra upp skruvhålet i vattenpumpen några milimeter i diameter (billigare och enklare).

Det fick bli det billiga och enkla alternativet. Jag begav mig till den lokala mekaniska verkstan. 10 minuters vinterpromenad med nöjd Noomi, lika många minuters arbete för verkstaden plus 40 kronor senare: En vattenpump som numera kan skruvas fast på blocket utan problem.

Förmodligen är detta en lösning som vilken rättrogen mekanikertaliban som helst skulle både rata och spy galla över. Men det struntar jag i, för lösningen fungerar finfint.

vattenpumpsfaste.jpg

Share